Street View viert zijn tiende verjaardag!

Street View is het resultaat van het bijzondere idee van Larry Page om een 360 graden wereldkaart te creëren. Tien jaar na de publicatie van de eerste beelden in Street View kunnen gebruikers bergen beklimmen, de dieptes van de oceaan induiken, op zoek gaan naar restaurants die het Japanse gerecht ‘ramen’ serveren en door musea wandelen in de verste uithoeken van de wereld. De afgelopen tien jaar is er een hoop veranderd, zoals de technologie die we gebruiken en het uiterlijk van onze planeet. De doelstelling van Google Maps is echter onveranderd gebleven: we willen je helpen om nieuwe delen van de wereld te ontdekken. Tijd om je glas (of smartphone) op Street View te heffen in het kader van zijn tiende verjaardag!Laten we eens in onze tijdmachine springen om te zien waar het allemaal begon. Larry ontwikkelde het eerste prototype van Street View in 2004, samen met een team van Googlers die razend enthousiast waren over zijn idee om een 360 graden weergave van de wereld te creëren. Ze hesen camera’s op een vrachtwagen, voegden een paar lasers toe (nou vooruit, het was ietsje ingewikkelder dan dat) en daarmee zag de eerste Street View-auto het licht. In 2006 ging Street View voor het eerst de weg op in een handvol Amerikaanse steden. De eerste beelden werden in mei 2007 gepubliceerd. We zijn nu tien jaar verder en hebben inmiddels beelden gepubliceerd voor 83 landen in elk continent en zo’n 16 miljoen kilometer gereden met de Street View-auto. Dat is nog eens een roadtrip! En we blijven rijden. Tussen juni en november van dit jaar kun je de Street View auto’s onder andere in Nederland tegenkomen, waar ze door heel het land nieuwe beelden zullen vastleggen.


Terwijl onze auto’s straten in alle delen van de wereld verkenden, ontbraken er nog een paar van de mooiste plekken op aarde: de wereld buiten het wegennet. We ontwikkelden speciale apparatuur zoals de Street View Trekker om te kunnen gaan waar auto’s het lieten afweten. De Trekker kun je op je lichaam dragen, zodat je al wandelend door nauwe gangen of over smalle paden beelden kunt vastleggen. Het apparaat is afgereisd naar adembenemende wonderen der natuur en werelderfgoedlocaties — Grand Canyon, de Taj Mahal, Angkor Wat, de Galapagos-eilanden en zelfs de historische plekken van Venetië. De Trekker is zelfs door natuurbeschermingsorganisaties gebruikt voor het observeren van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving, zoals olifanten, chimpansees, poolberen en kikkers in het Amazonegebied en, in Nederland, voor het vastleggen van het ongerepte eiland Griend.

In de loop der jaren hebben we Street View-camera’s op een sneeuwmobiel geïnstalleerd om je dichterbij de eidereenden in het noordpoolgebied te brengen. We hebben ze op de rug van een kameel geplaatst, zodat je de Arabische woestijn kunt verkennen en op een trolley om je beter zicht te bieden op beroemde kunstwerken. Ook kunnen we een kijkje nemen in Nederlandse paleizen zoals Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis op de Dam en Paleis Huis ten Bosch of virtueel rondlopen in het Rijksmuseum
  

Om de ontwikkeling van onze wereldkaart te bespoedigen riepen we in 2013 de hulp in van partners op basis van het Trekker Loan Program. We voorzagen vrijwilligers van Street View-camera’s, zodat ze 360 graden beelden konden schieten van lokale stekjes die zij als geen ander kenden. In 2015 volgde de Street View-app, waarmee je in een oogwenk photo spheres (360 graden panoramabeelden) van je favoriete locaties in alle delen van de wereld of bij je om de hoek kunt maken en op Google Maps publiceren. We hebben deze mogelijkheden de afgelopen maand uitgebreid met de introductie van 20 nieuwe met Street View compatible 360-camera’s. Hiermee kun je je avonturen documenteren aan de hand van kwalitatief hoogwaardige beelden. Nu kan iedereen, van toeristische organisaties tot liefhebbers van hun lokale regio, panoramabeelden aan Street View toevoegen.De afgelopen tien jaar is ons duidelijk geworden dat er geen einde komt aan de mogelijkheden van Street View. De wereld kan beter worden verkend dan uitgelegd. Street View biedt je een voorproefje van de locaties die je ooit met eigen ogen zult zien. Het helpt je om herinneringen op te halen aan plekken die je in het verleden hebt bezocht. En het biedt je de mogelijkheid om locaties te verkennen waar je waarschijnlijk nooit voet zult zetten. Dus pak je smartphone erbij en neem een kijkje. Je zult versteld staan van de wonderen der aarde.

Door: Arjun Raman, directeur Technical Program Management bij Street View