We wear culture: Ontdek waarom we dragen wat we dragen bij Google Arts & Culture

Nieuwe virtuele expositie van Google brengt de modewereld binnen klikafstand

Draag je jeans vandaag? Hangt er een zwart jurkje in je kast? En herinner je je de plateauzolen uit de jaren ‘90’ nog? Deze items hebben één ding gemeen: ze vertellen allemaal een verhaal, soms over honderden jaren geschiedenis.

Zoals de legendarische Vogue-hoofdredacteur Diana Vreeland ooit zei: 'Je kunt zelfs de komende revolutie in kleding zien. Je kunt alles in kleding zien en voelen.' Dat is een van de redenen waarom we enthousiast zijn over het ‘We wear culture’ project dat we vandaag bekend maken. Een nieuw project op Google Arts & Culture, over de verhalen achter de kleding die je draagt.


Meer dan 180 musea, mode instellingen, scholen, archieven en andere organisaties uit de modesteden New York, Londen, Parijs, Tokio, São Paulo en elders kwamen samen om drie millennia aan mode bij elkaar te brengen. Je kunt 30.000 mode-stukken doorzoeken: probeer te zoeken naar hoeden en sorteer ze per kleur of schoenen op tijdsperiode. In 450+ tentoonstellingen, kun je verhalen vinden van de eeuwenoude Zijderoute tot de Britse punk. Of ontmoet iconen en trendsetters zoals Coco Chanel, Cristóbal Balenciaga, Yves Saint Laurent of Vivienne Westwood.

We hebben ook virtual reality video's gemaakt over iconische mode items en die deze items tot leven brengen:
  • Ontdek hoe Chanels zwarte jurk het voor vrouwen aanvaardbaar maakte om op elk moment, bij elke gelegenheid, zwart te dragen (Musée des Arts Décoratifs, Parijs, Frankrijk - 1925)
  • Leer hoe Marilyn Monroe's sprankelende rode hoge hakken een uitdrukking van empowerment, succes en sexappeal werd voor vrouwen (Museo Salvatore Ferragamo uit Florence, Italië - 1959)
  • Bekijk het unieke corset van designer Vivienne Westwood, een van de meest controversiële kledingstukken uit de modegeschiedenis (Victoria and Albert Museum, Londen, Verenigd Koninkrijk - 1990)
  • Ontdek de trui en rok van Comme des Garçons waarmee Rei Kawakubo de esthetiek en het vakmanschap van Japans design op het wereldwijde modepodium heeft gebracht (Kyoto Costume Institute, Kyoto, Japan - 1983).


De verschillende exposities staan in het teken van iconen, modebewegingen, mensen die de regels van het spel veranderden en trendsetters zoals Alexander McQueen, Marilyn Monroe, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Yves Saint Laurent, Manolo Blahnik, Gianni Versace , Oscar de la Renta, Pierre Balmain, Vivienne Westwood, Miyake Issey en vele anderen.

Mode-experts, curators, ontwerpers, universiteiten en NGO’s uit alle delen van de wereld werkten mee aan de expositie om te laten zien dat mode deel uitmaakt van onze cultuur, een kunstvorm is en het resultaat van werkelijk vakmanschap. In Nederland werkten we samen met het Rijksmuseum Van Oudheden. De tentoonstelling Middeleeuws chic in metaal geeft het sierbeslag uit de late middeleeuwen weer. In die periode werden veel riemen en handtassen met goud en zilver versierd. Deze werden gedragen door mannen, vrouwen en kinderen, en soms zelfs door paarden en honden. De  metalen versiering op riemen en tasjes, die bovenop de kleding werden gedragen, was een ideaal medium om boodschappen over te dragen en uitdrukking te geven aan de persoonlijke identiteit van de drager.


We hebben gebruik gemaakt van geavanceerde technologieën, waaronder virtual reality, 360 graden video’s, Street View en Gigapixel-afbeeldingen met een ultrahoge resolutie, om de collecties te digitaliseren en voor iedereen beschikbaar te maken. Bekijk bijvoorbeeld hoe schoenmakers en stropdassenmakers hun ambachten al generaties lang beheersen, ontwerpen schetsen en maatpatronen veranderen in mode die u kunt dragen. Zoom in met onze Art Camera en zie vakmanschap in ongekende details, zoals bij deze beroemde Schiaparelli avondjas. Stap in de grootste kostuumcollectie ter wereld in het Metropolitan Museum of Art's Costume Institute Conservation Laboratory in 360 graden, en zie wat er nodig is om deze voorwerpen voor toekomstige generaties te behouden.


De expositie We wear culture is voor iedereen toegankelijk op g.co/wewearculture en via de Google Arts & Culture-app voor iOS en Android. Klik en zie hoe mode en cultuur verweven zijn in onze samenleving en neem deel aan het gesprek via sociale media met #WeWearCulture!


 Gepost door: Kate Lauterbach, Program Manager, Google Arts & Culture