Hulp voor mensen in noodsituaties

In tijden van crisis is snelle toegang tot actuele informatie cruciaal. Naast de hulpdiensten en vrijwilligers ter plekke speelt technologie een belangrijke rol in het verschaffen van informatie om jou en je geliefden veilig en geïnformeerd te houden. SOS Alerts is een nieuwe groep functies in Google Search en Maps om je snel te helpen begrijpen wat er aan de hand is en te beslissen wat je moet doen tijdens een crisis.

Hoe SOS Alerts werkt
Tijdens een crisis krijg je bovenaan de zoekresultaten een SOS Alert te zien als je op Google naar het incident of de locatie zoekt. Je ziet kaarten, de belangrijkste berichten en, indien beschikbaar, informatie die afkomstig is van gezaghebbende bronnen zoals noodnummers, websites en vertalingen van bruikbare zinnen. Als je je in de buurt van het getroffen gebied bevindt, ontvang je ook een melding op je smartphone die linkt naar deze informatie.
Ook als je niet in de buurt van het getroffen gebied bent, is het natuurlijk mogelijk dat je informatie over de noodsituatie wilt raadplegen. Als je voor je zoekopdracht gebruikmaakt van relevante trefwoorden, zoals de naam van de gebeurtenis of de locatie, krijg je ook een SOS Alert te zien met een actueel overzicht van de situatie en functies zoals de mogelijkheid om geld te doneren.

SOS Alerts maken nu ook deel uit van de mobiele versie van Google Maps. Hierin zie je een opvallend pictogram op de kaart weergegeven en een aantikbaar venster met meer informatie over de noodsituatie, zoals nuttige telefoonnummers en websites. Dit venster biedt ook real-time updates, zoals informatie over afgesloten wegen en actuele verkeersinformatie.
Tijdens de ontwikkeling van onze oplossingen voor crisisrespons werkten we nauw samen met organisaties en overheidsinstellingen die actief zijn in de frontlinie van noodhulpverlening, zoals het Rode Kruis, de Federal Emergency Management Agency (FEMA), Philippine Atmospheric, Geophysical & Astronomical Services Administration (PAGASA) en vele anderen. "Radio en televisie waren ooit de enige kanalen die snelle informatievoorziening boden in het geval van noodsituaties. Tegenwoordig spelen het internet en mobiele telefoons echter een steeds belangrijker rol”, aldus Robert Glenn, Director van FEMA.

Naast SOS Alerts en andere crisisresponsfuncties, waaronder Google Person Finder, Google Crisis Map en Google Public Alerts, bieden we via Google.org subsidies en vrijwilligers voor gemeenschappen die door crises worden beïnvloed. We hopen dat je nooit crisisbeheersfuncties nodig hebt, maar als het toch zo zou zijn, zijn ze ontworpen om jou, en degenen waar je van houdt, veilig en geïnformeerd te houden.

Gepost door: Yossi Matias, VP Engineering bij Google