Virtueel op schoolreis naar De Tweede Kamer en Schiphol met Google Expedities

Google Expedities introduceert virtuele uitstapjes naar Nederlandse bezienswaardigheden


De leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) hadden vandaag een primeur; zij gingen virtueel op schoolreis naar Schiphol en De Tweede Kamer zonder hun eigen klaslokaal te verlaten. Hiervoor gebruikten ze Google Expedities, een onderwijstool waarmee je virtuele excursies over de hele wereld kunt maken of begeleiden.

De keuze voor De Tweede Kamer en Schiphol is gebaseerd op een rondvraag langs leraren in het Nederlandse onderwijs. Over enkele weken zal ook de haven van Rotterdam worden toegevoegd aan de Nederlandse expedities. Naast deze Nederlandse bestemmingen kunnen scholieren ook virtueel op excursie gaan naar zo’n 250 bezienswaardigheden wereldwijd; van Machu Picchu tot Antarctica of naar het internationale ruimtestation ISS.

Bron: ANP Foto


De brugklas van de Katholieke Scholengemeenschap uit Etten-Leur ging met een VR viewer en een mobiele telefoon waarop de Expedities app was geïnstalleerd zij virtueel op stap. De leraar selecteerde een bestemming en het gehele klaslokaal ging daar vervolgens automatisch naar toe. Niet alleen konden de leerlingen rondkijken op de locaties, ze kregen ook uitleg en achtergronden bij wat ze zagen.
Om virtueel op schoolreis te gaan heeft de klas gebruik gemaakt van een VR viewer en een mobiele telefoon waarop de Expedities app was geïnstalleerd. De leraar selecteerde een bestemming en het gehele klaslokaal ging daar vervolgens automatisch naar toe. Niet alleen konden de leerlingen rondkijken op de locaties, ze kregen ook uitleg en achtergronden bij wat ze zagen.


Nieuwe mogelijkheden
Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer: “De Tweede Kamer is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om jongeren bij de politiek te betrekken. Door ze de Kamer op zo’n moderne wijze te laten zien, te laten beleven eigenlijk, kunnen ze zien wat Kamerleden precies doen en wat hen bezig houdt. Maar we brengen de Kamer niet alleen naar jongeren toe; we hopen ook dat zij naar de Kamer komen. Iedereen is van harte welkom om debatten bij te wonen. Dat geldt in het bijzonder voor schoolklassen. We vertellen jongeren graag over hoe onze parlementaire democratie werkt.”

CEO van Schiphol Jos Nijhuis: ‘We zijn er erg trots op dat onze mooie luchthaven deel uitmaakt van Google Expedities. Deze nieuwe manier van leren past heel goed bij onze digitale ambities. Google Expedities biedt scholieren de kans om Schiphol als poort naar de wereld beter te leren kennen.’Google Expedities: leren door te ervaren
Google Expedities maakt het mogelijk dat leraren computergebruik in hun lessen weven, waardoor abstracte concepten tot leven komen en scholieren dieper inzicht krijgen in de wereld buiten het klaslokaal. De traditionele manier waarop scholen ervoor zorgen dat leerlingen leren door te ervaren is via schoolreizen, wetenschap labs, speelgoed, apparatuur - geweldig voor de betrokkenheid van leerlingen maar ook kostbaar en schaars voor vele scholen. Vanzelfsprekend zijn deze ervaringen niet te vervangen, maar Expedities kan wel op laagdrempelige wijze de nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen stimuleren en leerlingen naar plekken brengen waar ze anders niet snel zouden komen.Docent is de gids
Google Expeditions is bedoeld voor klassen en kleine groepen. Een docent kan als 'gids' groepjes 'verkenners' door verzamelingen 360°- en 3D-afbeeldingen leiden en onderweg bezienswaardigheden aanwijzen. Dit kan onder meer via de virtual reality viewer Google Cardboard, die iedereen een simpele en betaalbare mogelijkheid biedt om virtual reality te beleven, maar ook met een andere VR viewer. Ook individuen kunnen op Expeditie gaan via de app.


De app Google Expedities is gratis beschikbaar voor Android en iOS.
Expedities kits (inclusief viewers, telefoons en tablet) kunnen in Nederland ook gehuurd of gekocht worden via Vitasys

Gepost door Cindy Penders, Communicatiemanager Google Benelux