Google draagt een steentje bij aan Europe Code Week

Informatica bevordert de innovatie en het kritisch denkvermogen. En het reikt scholieren vaardigheden aan die ze goed kunnen gebruiken bij het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Helaas krijgen onvoldoende scholieren de kans om hun technische vaardigheden goed te ontwikkelen.
Google wil scholieren helpen om zich vaardigheden eigen te maken die nodig zijn om niet alleen technologie te gebruiken, maar ook zelf te maken – wat hun achtergrond ook moge zijn. Om meer scholieren kennis te laten maken met automatisering nemen we deel aan de Europe Code Week 2017 van de Europese Commissie. Het doel van dit initiatief is om de bewustwording rond programmeren te vergroten. Het laat zien hoe ideeën tot leven kunnen worden gebracht door te programmeren en brengt gemotiveerde scholieren bij elkaar om programmeerkennis op te doen. Google is sinds 2014 bij deze EU-campagne betrokken en verleent financiële steun aan organisaties die initiatieven ontplooien die scholieren vertrouwd maken met informatica.Steun voor VHTO en Stichting NewTechKids
Dit jaar hebben we bijna 500 aanvragen ontvangen, en vanwege de hoge kwaliteit daarvan was het ongelooflijk lastig om een keuze te maken. Maar we hebben de knoop doorgehakt en hebben financiële steun verleend aan 60 initiatieven in 33 landen. Daarmee willen we ruim 30.000 scholieren bereiken. We steunen twee Nederlandse initiatieven: “DigiVita Code Events” van VHTO en “Rising Technologists Coding Roadshow” van Stichting NewTechKids. Samen zullen zij bijna 350 scholieren vertrouwd maken met informatica in het kader van de Europe Code Week.
VHTO zal 150 meisjes in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar leren programmeren. Dit gebeurt tijdens twee DigiVita Code-evenementen in Amsterdam en Tilburg. VHTO wil de kloof tussen kunst en exacte vakken dichten door deelnemers aan te moedigen hun creativiteit aan te wenden voor het programmeren van hun eigen digitale kunstwerk.Stichting NewTechKids zal in Amsterdam Zuidoost het evenement “Rising Technologists Coding Road Show” verzorgen. Tweehonderd basisscholieren worden daarbij wegwijs gemaakt in programmeren en informatica. Dit gebeurt tijdens schooltijden en op basis van naschoolse activiteiten.

We vinden het een eer om deze fantastische initiatieven te ondersteunen en willen de betrokken organisaties graag van harte feliciteren. En we hopen natuurlijk dat het enthousiasme van de scholieren nog ver na deze week zal voortduren. Op de evenementenpagina van de Europe Code Week tref je een overzicht van alle activiteiten aan. Voor meer informatie over de activiteiten en programma’s van Google op het gebied van informatica-onderwijs kun je terecht op edu.google.com/cs.


Gepost door Verónica Gebhardt, manager Computer Science Education Outreach Program bij Google.