Nieuwe beschermingen voor iedereen tegen phishing

De beveiliging van je Google-account is voor ons topprioriteit. Google werkt er hard aan om je data/gegevens te beschermen en je te helpen je Account veilig te houden. Belangrijk onderdeel daarvan is het aanbieden van de beste tools, zodat je zelf je online beveiliging naar wens kunt instellen.

Daarom kondigen we vandaag deze nieuwe Features aan:
  • 1 Een slimmere Beveiligingscheck met persoonlijk advies
  • 2 Betere phishing-bescherming in Chrome
  • 3 Geavanceerde account-bescherming voor risicogroepen, zoals journalisten en politici 

Persoonlijk advies in de Beveiligingscheck

We brengen een gloednieuwe, slimmere versie van onze Beveiligingscheck uit, die je persoonlijk begeleidt bij het beveiligen van je Google-account. In plaats van dat iedereen dezelfde, passieve checklist te zien krijgt, is de Beveiligingscheck nu helemaal op jou gericht.

Je krijgt automatisch je beveiligingsstatus te zien: een groen icoon als alles goed is, en een geel of zelfs rood icoon als er iets is wat je aandacht nodig heeft. De beveiligingscheck is nu je persoonlijke beveiligingsadviseur - een handige sidekick die het makkelijk maakt om je account veilig te houden.

Je vindt de nieuwe Beveiligingscheck via g.co/securitycheckup.

Predictive phishing protection in Chrome

Google Safe Browsing beschermt inmiddels drie miljard apparaten tegen vele phishing-aanvallen. Toch kan niet elke aanval worden afgeslagen: een phishing-site kan zo nieuw zijn, dat die nog niet bekend is bij Safe Browsing. Gelukkig kunnen we op basis van onze jarenlange ervaringen met Safe Browsing nu een realtime-risicoanalyse maken van een site waarin je je gebruikersnaam en wachtwoord invoert. 

We testen deze voorspellende phishingbescherming in Chrome. Als je binnenkort de gebruikersnaam en wachtwoord van je Google-account intikt in een site waarvan we vermoeden dat het een phishing-site is, bieden we extra bescherming om te voorkomen dat je account niet wordt binnengedrongen. Deze beschermingen zijn zelfs van toepassing als je later een andere browser gebruikt.


Het is de bedoeling dat deze Predictive Phishing Protection straks werkt voor alle wachtwoorden die je hebt bewaard in Chrome. Ook willen we de techniek beschikbaar maken in andere browsers en apps die Safe Browsing gebruiken, zoals Safari, Firefox en Snapchat.

Advanced Protection Program

Normaal gesproken werken we bij Google aan producten die nuttig zijn voor miljarden mensen. Vandaag introduceren we een ander product, dat bedoeld is voor een veel kleinere groep mensen.

Waarom? Omdat er een groep gebruikers is voor wie een beveiligingsprobleem verstrekkende consequenties kan hebben - voor hun privéleven, hun bedrijf of zelfs hun land. Denk aan journalisten die hun bron moeten beschermen, mensen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld of campagne-medewerkers van politieke partijen.

Voor hen kondigen we vandaag het Advanced Protection Program aan, bedoeld als verbeterde bescherming tegen phishing en andere aanvallen. Accounts met Advanced Protection worden zo ingesteld dat ze altijd de sterkste beschermingen gebruiken die Google te bieden heeft:

Beveiligingssleutels - deze kleine USB-sleutels worden al langere tijd beschouwd als de veiligste vorm van authenticatie in twee stappen en daarom de beste bescherming tegen phishing. Advanced Protection vereist het gebruik van een beveiligingssleutel om in te loggen op een account, en blokkeert elke login-poging zonder sleutel, zelfs als iemand over je wachtwoord beschikt.

Data alleen met vertrouwde apps delen - soms geven gebruikers per ongeluk toegang tot hun Google-data aan kwaadaardige applicaties, waar criminelen of andere kwaadwillenden achter zitten. Advanced Protection voorkomt dit door toegang tot Gmail en Drive alleen aan bekende applicaties te verschaffen.

Blokkeren van frauduleuze account-toegang - Een andere methode die hackers vaak gebruiken om in je account te komen is door zich als jou voor te doen en via accountherstel aan te geven dat "jij" je wachtwoord kwijt bent. Om dit tegen te gaan, zijn extra maatregelen genomen bij accountherstel. Zo worden meer details gevraagd over waarom je toegang tot je account zou zijn kwijtgeraakt. Verder vereist Advanced Protection dat je een tweede beveiligingssleutel als backup registreert.

Iedereen met een persoonlijk Gmail-account kan zich inschrijven voor Advanced Protection. G Suite-admins kunnen kijken naar Security Key Enforcement en OAuth apps whitelisting voor vergelijkbare bescherming.

Inschrijven kan via g.co/advancedprotection.