Nieuwe kunstexperimenten in de Google Arts & Culture app

Toegang tot verborgen cultuurobjecten dankzij nieuwe technologieën

We zien steeds meer voorbeelden van manieren waarop mensen kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie, of het nu gaat om het het opsporen van aandoeningen door artsen of het snel vinden van foto’s van omhelzingen vanaf je smartphone.. Kunstmatige intelligentie zit achter veel van ons werk bij Google. Bij het Google Arts & Culture Lab in Parijs hebben we geëxperimenteerd met manieren om kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde technologieën in dienst te stellen van cultuur. Vandaag onthullen we de resultaten van onze laatste experimenten. Deze prototypes zijn gebaseerd op werk dat we de afgelopen zeven jaar hebben verricht in samenwerking met 15.000 culturele instellingen in alle delen van de wereld. Al deze experimenten maken gebruik van kunstmatige intelligentie om je toegang te geven tot cultuurobjecten die tot voor kort diep in archieven waren verborgen. Je kunt zelfs kunstwerken vinden die bij het interieur van je huis passen!


Art Palette
Kleur speelt een belangrijke rol bij kunstzinnige expressie, of het nu gaat om interieurontwerp of mode.
Kleur geeft uitdrukking aan personaliteit, stemming en emoties.
Als je in Art Palette een kleurpalet selecteert, tovert deze applicatie kunstwerken van culturele instellingen uit de hele wereld met dezelfde tinten op je scherm. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de kleuren van de Irissen van Van Gogh verband houden met een 16e-eeuws Iraans folio en de Waterlelies van Monet. Je kunt ook een foto van je outfit of interieur uploaden om te kijken welke kunstwerken daar qua kleur bij passen. Vervolgens kun je doorklikken voor meer informatie over het kunstobject.
Zie hoe Sir Paul Smith, de legendarische modeontwerper Art Pallette gebruikt:


Historische foto’s van LIFE
Het tijdschrift LIFE legde sinds 1936 enkele van de meest iconische momenten van de 20e eeuw vast. In ruim zeven decennia maakten fotografen miljoenen foto’s voor het tijdschrift. Slechts vijf procent daarvan werd uiteindelijk gepubliceerd. Vier miljoen van deze foto’s zijn nu voor iedereen toegankelijk. Er is echter een klein probleempje: het archief beslaat zo’n 1.800 meter en is verdeeld over drie magazijnen. Waar moet je beginnen met zoeken?
LIFE Tags maakt gebruik van Google’s algoritmes om alle foto’s te scannen, analyseren en van tags te voorzien, van de A-lijn jurk tot de zeppelin. De tool maakt gebruik van duizenden automatisch gegenereerde labels om deze unieke collectie om te toveren tot een interactief web van afbeeldingen die iedereen kan verkennen. Dus of je nu op zoek bent naar beeldmateriaal van astronauten, een Afghaanse windhond of een baby die rare bekken trekt, je kunt met een simpele druk op een knop het fotoarchief van LIFE doorzoeken om de foto’s van je gading te vinden.


Kunstwerken uit het MoMA opsporen
Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York organiseerde in 1929 zijn eerste tentoonstelling. Sindsdien heeft het voor elke expositie de tentoongestelde kunstwerken op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze foto’s geven een beeld van belangrijke hoofdstukken uit de geschiedenis van de moderne kunst, maar tot voor kort ontbrak het aan informatie over de werken die op elke foto te zien zijn. Om details te vinden van tentoonstellingen uit het verleden, zou je 30.000 foto’s moeten doorploegen en elk kunstwerk op elke foto moeten identificeren. Als je dat met het blote oog zou doen, zou dat maanden in beslag nemen.
e applicatie die door Google Arts & Culture is ontwikkeld identificeerde automatisch 27.000 kunstwerken en transformeerde deze schat aan foto’s tot een interactief historisch archief van de tentoonstellingen van het MoMa.


In 2016 onthulden we onze eerste experimenten met kunstmatige intelligentie waarmee je op culturele ontdekkingstocht kunt gaan. Sindsdien hebben we met diverse instellingen en kunstenaars samengewerkt. Zo ontwierp de podiumontwerper Es Devlin een installatie voor de Serpentine Galleries in Londen die machine learning gebruikt om poëzie te genereren.
We hopen dat deze experimentele  toepassingen aanzetten tot culturele ontdekkingstochten maar ook de discussie kunnen vormgeven over de toekomst van technologie en het potentieel daarvan als hulpmiddel voor creativiteit en culturele verkenningen.
Je kunt onze experimenten uitproberen op g.co/artsexperiments en via de gratis Google Arts & Culture-app voor iOS of Android.