#IMakeApps: maak kennis met Niek Bokkers (Polarsteps)


Google Play blijft groeien. Meer ontwikkelaars dan ooit dragen apps en games bij die toegankelijk zijn voor meer dan een miljard mensen in alle delen van de wereld. Maar meestal zijn het de apps, en niet de makers daarvan, die in de schijnwerpers staan. Als eerbetoon aan het harde werk, de creativiteit en ondernemersgeest van app-ontwikkelaars in alle delen van de wereld zetten we deze week en de maanden daarop onze Android-gemeenschap in het zonnetje. We richten de schijnwerpers op oprichters van bedrijven, product managers, ontwerpers en ontwikkelaars. Zij vertellen over hun passies. Voor dit blog vroegen we app-ontwikkelaar Niek Bokkers, Nederlands avonturier en medeoprichter en creative director van Polarsteps naar zijn passies. Meer #IMakeApps-verhalen zijn te raadplegen op g.co/play/imakeapps.

Niek is een avonturier pur sang. Op zijn zesde ging hij voor het eerst met zijn vader en tweelingbroer op reis, en hij is daar nooit mee gestopt. Hij beleefde onvergetelijke avonturen in Afrika en Azië.
Zijn reizen dienden als inspiratie voor Polarsteps, een tracking-app voor reizigers die automatisch elke bezochte locatie vastlegt. We spraken met Niek tijdens zijn laatste reis naar Nepal.

Wanneer vatte je een passie voor technologie op?
Mijn vader werkte in de IT-sector. Daardoor ben ik met technologie opgegroeid. Ik begon met het toepassen van technologie op de universiteit. Na me een paar jaar bezig te hebben gehouden met de ontwikkeling van websites en andere interactieve concepten, combineerde ik mijn voorliefde voor reizen met de mogelijkheden van technologie.
Hoe kwam je op het idee van Polarsteps?
De kiem daarvoor werd jaren geleden gelegd, toen ik samen met mijn vader de Atlantische Oceaan overstak met een catamaran. Ik was op zoek naar een manier om mijn vrienden en familie op de hoogte te houden van de vooruitgang die we op de oceaan hadden geboekt. We kochten een satelliettelefoon waarmee ik GPS-coördinaten kon verzenden naar een mobiele telefoon die ik met een server had verbonden. Deze coödrrdinaten werden omgezet in een X- en Y-waarde die op een kaart werden uitgetekend. Elke dag om zes uur ’s avonds verzonden we een update zodat mensen op eenvoudige wijze konden zien hoe ver we waren gekomen. Bij mijn thuiskomst besloot ik het eerste prototype van de Polarsteps-app te bouwen. Die nam ik vervolgens mee op mijn motortocht van Amsterdam naar Capetown. Tijdens mijn reis kreeg ik zoveel positieve feedback dat ik besloot om de app verder te professionaliseren.
Wat is je rol bij Polarsteps?
Mijn taak is om ervoor te zorgen dat reizigers enthousiast zijn over onze app en ons bedrijf. Daarvoor is het onder meer nodig om nieuwe functionaliteiten te introduceren en uiteraard om de effectiviteit daarvan te testen.
Wat is jouw ervaring met Android en Google Play?
Bijzonder positief! Vanaf het eerste prototype tot onze recente uitdagingen rond het opschalen van onze activiteiten bleken Android en Google Play enorm developer-vriendelijk te zijn. Zonder hen had ik mijn droom nooit kunnen realiseren!
Hoe sterk is je app-bedrijf gegroeid sinds je begon?
Kort nadat we met Polarsteps begonnen lukte het ons om aan de middelen te komen die nodig waren om fulltime bezig te zijn met de ontwikkeling van het product. We begonnen met zijn vieren en staan nu op het punt om onze negende werknemer aan te nemen. Onze app is meer dan 600.000 keer gedownload door gebruikers in ruim 180 landen.


Gepost door Pat Correa, directeur Developer Marketing bij Google Play