Hoe we Google Zoeken verbeteren met het oog op de komende 20 jaar

Ik ben in India opgegroeid. In mijn geboorteplaats was er slechts één goede bibliotheek te vinden, en die werd gerund door de British Council. Het was een voor westerse begrippen bescheiden bibliotheek, en ik moest twee bussen nemen om er te komen. Toch verkeerde ik in een fortuinlijke positie, want voor elk kind zoals ik waren er tig kinderen die geen toegang tot deze informatie hadden. En het veranderde mijn leven. Het bracht me naar de Verenigde Staten, waar ik informatica studeerde, en het bood me allerlei kansen die zich nooit zouden hebben aangediend zonder alle kennis die ik had geabsorbeerd.
De bibliotheek van de British Council die Ben in zijn geboorteplaats bezocht.

Toen Google 20 jaar geleden van start ging, was het onze missie om alle informatie ter wereld universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Dat leek toentertijd een ongehoord ambitieuze missie, hoewel het internet in 1998 slechts uit 25 miljoen pagina’s bestond (ongeveer net zoveel als het aantal boeken in een kleine bibliotheek).

Inmiddels hebben we honderden miljarden pagina’s aan onze index toegevoegd. Dat is meer informatie dan alle bibliotheken ter wereld bij elkaar kunnen behuizen. En we zijn zo sterk gegroeid dat we nu mensen in alle delen van de wereld bedienen. We bieden Google Zoeken in meer dan 150 talen en ruim 190 landen aan.

Maar ondanks dit alles zijn we trouw gebleven aan onze missie. Het bieden van toegang tot meer informatie staat nu even centraal bij wat we doen als toen we net begonnen. En hoewel er zo’n beetje alles is veranderd op het gebied van technologie en de informatie die tot onze beschikking staat, zijn de kernprincipes van Google Zoeken hetzelfde gebleven.

- Ten eerste richten we onze focus op de gebruiker. Of je nu op zoek bent naar recepten, voorbereidingen treft voor een examen of wilt weten waar je moet stemmen, wij doen al het mogelijke om in je informatiebehoeften te voorzien. - We streven ernaar om je zo snel mogelijk uiterst relevante en hoogwaardige informatie te bieden. Dat deden we toen we begonnen met het PageRank-algoritme (het kloppende hart van Google Zoeken), en dat doen we tot op de dag van vandaag. - We verwerken dagelijks miljarden zoekopdrachten. 15 procent van die zoekopdrachten is volstrekt nieuw voor ons. Vanwege deze enorme aantallen is het hanteren van een algoritmische aanpak de enige manier om effectieve zoekresultaten te bieden. Dit helpt ons niet alleen om optimale resultaten af te leveren voor de zoekopdrachten die we gisteren verwerkten, maar ook voor alle zoekopdrachten die zich morgen aandienen en waarover we nu nog niets weten. - Ten slotte testen we elke wijziging die we doorvoeren uitvoerig. Belangrijk in dit verband zijn de richtlijnen voor beoordelaars. Hierin hebben we onze doelstellingen voor Google Zoeken vastgelegd. De richtlijnen zijn openbaar raadpleegbaar voor iedereen die daarin is geïnteresseerd. Elke wijziging van Google Zoeken wordt beoordeeld aan de hand van experimenten en door beoordelaars die deze richtlijnen navolgen. Alleen al vorig jaar voerden we meer dan 200.000 experimenten uit. Deze resulteerden in meer dan 2.400 wijzigingen binnen Google Zoeken. Daarmee kunnen we je zoekopdrachten beter afhandelen dan gisteren, en morgen nog beter. Google viert binnenkort zijn 20e lustrum. Ik wilde daarom een tipje van de sluier oplichten over het nieuwe hoofdstuk van Google Zoeken en de manier waarop we informatie toegankelijker en bruikbaarder maken voor mensen in alle delen van de wereld. Dit nieuwe hoofdstuk wordt ingeluid door drie fundamentele verschuivingen in onze benadering van Google Zoeken: - De verschuiving van antwoorden naar ontdekkingsreizen: Om je te helpen om je activiteiten te hervatten op het punt waarop je gebleven was en nieuwe interesses en hobby’s na te streven voegen we nieuwe functies aan Google Zoeken toe. Op deze manier kunnen we in je informatiebehoeften blijven voorzien.
- De verschuiving van zoekopdrachten naar een manier om informatie zonder zoekopdrachten te vinden: We zijn in staat om relevante informatie over je interessegebieden te presenteren, zodat je ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen kunt blijven als je geen specifieke zoekopdracht in gedachten hebt. - De verschuiving naar een meer visuele manier om informatie te vinden: We brengen meer visuele content naar Google Zoeken en gaan Google Afbeeldingen volledig herzien om je te helpen om sneller informatie te vinden. Onze doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) staan aan de basis van deze verschuivingen. Hierdoor zijn we beter in staat om inzicht in taal te verwerven, op een manier die in de begindagen van Google niet mogelijk was. Dat is geweldig nieuws, want toen ik 20 jaar geleden neurale netwerken studeerde, functioneerden die niet bijster goed … als ze dat al deden! Nu hebben we echter een punt bereikt waarop neurale netwerken ons kunnen helpen om reuzenstappen te maken, van het begrijpen van woorden naar het begrijpen van concepten. Neural embeddings zijn varianten van neutrale netwerken die ons in staat stellen om woorden om te zetten in diffuse afspiegelingen van de onderliggende concepten. Vervolgens kunnen we de concepten die deel uitmaken van de zoekopdracht afzetten tegen de concepten die we aantreffen op websites. We noemen deze techniek neural matching. Daarmee kunnen we relevante resultaten bieden voor zoekopdrachten als: “waarom ziet het televisiebeeld er zo raar uit?”, zelfs als de exacte woorden niet op de internetpagina in kwestie voorkomen. (De reden voor het rare beeld blijkt overigens het soap opera-effect te zijn). Het vinden van de juiste informatie over mijn televisie is nuttig op een specifiek moment. De inzet van kunstmatige intelligentie heeft echter veel meer te bieden. Of het nu gaat om het voorspellen van gebieden die door een overstroming kunnen worden getroffen of het identificeren van wat voor jou de beste vacatures zijn, kunstmatige intelligentie kan zorgen voor een drastische verbetering van ons vermogen om informatie toegankelijker en bruikbaarder te maken. Ik werk aan Google Zoeken sinds de begindagen van de zoekmachine. Een van de dingen die ervoor zorgen dat ik na al die jaren nog even enthousiast ben, is onze missie en de tijdloosheid daarvan. Het bieden van toegang tot meer informatie staat aan de basis van alles wat we doen, en er zijn altijd meer manieren waarop we mensen kunnen helpen aan de informatie die zij nodig hebben. Dat is wat ons ertoe aanzet om Google Zoeken voortdurend te optimaliseren voor onze gebruikers. En dat is waarom er nooit een einde aan ons werk komt.

Gepost door Ben Gomes, VP, Search, News and Assistant