Once upon a try: verken op Google Arts & Culture de ontdekkingen die onze wereld hebben vormgegeven

Van de eerste stenen gereedschappen tot robotarmen, van de stoommachine tot straalaandrijvingen, van papier tot het internet en van hiërogliefen tot emoji’s: nieuwe technologieën hebben altijd onze fantasie aangewakkerd en het aanzicht van onze samenleving bepaald.

Neem bijvoorbeeld de telescoop. Momenteel draait de ruimtetelescoop Hubble op zo’n 547 kilometer hoogte in een baan rond de aarde om beelden te schieten van 10.000 melkwegstelsels die in sommige gevallen 13 miljard jaar oud zijn. Het idee voor de telescoop kwam in 1608 uit de koker van de Nederlandse brillenmaker Hans Lippershey. Later verbeterde Galileo Galileo het ontwerp en kwam hij met het idee om de telescoop op de hemel te richten. 


Dankzij de hulp van 110 partnerinstellingen, curators en archivisten uit 23 landen kunnen we nu een eerbetoon brengen aan iconische uitvindingen, dagelijkse objecten met verrassende achtergrondverhalen en de duizenden jaren van menselijke vooruitgang die een bron van inspiratie vormden voor generaties uitvinders, wetenschappers en dromers. Deze inspiratie vind je terug in Once Upon a Try, dat je vanaf vandaag kunt bezoeken via Google Arts and Culture.



We hebben speciaal voor de tentoonstelling Once Upon a Try een 'Big Bang' augmented reality-app ontwikkeld in samenwerking met CERN. Deze app voert je mee op een onvergetelijke 360 graden-reis door het ontstaan en de evolutie van het universum. Met Tilda Swinton als je gids ben je getuige van de geboorte van de eerste sterren en zie je de planeet aarde in de palm van je hand vorm aannemen. Je kunt ook het NASA-archief met maar liefst 127.000 historische beelden verkennen met de nieuwe tool NASA's Visual Universe. Kom meer te weten over de luisterrijke geschiedenis van ontdekkingen en ruimtevaartmissies van de NASA en zoek op trefwoorden om meer over deze ruimtevaartorganisatie te weten te komen.



Duik in Street View om locaties te verkennen waar fantastische ontdekkingen werden gedaan, zoals diep onder de grond bij CERN of aan boord van het International Space Station. Zoom in op HD-beelden van 200.000 objecten, zoals de eerste kaart van het Amerikaanse continent en Saturnus met zijn 62 manen. Kom alles te weten over baanbrekende uitvindingen, van emoji’s tot het toilet, en luister naar de verhalen van vijf inspirerende wetenschappers over bizarre fenomenen zoals cellen die van gedaante veranderen.


Ontmoet Einstein, Curie en legio minder bekende helden van de wetenschap, zoals Chewang Norphel, de man die eigenhandig de strijd tegen klimaatverandering aanbindt met kunstmatige gletsjers en de paleontologe Mary Anning, die pionierswerk verrichtte met de ontdekking van de fossielen van een plesiosaurus, een straalvinvis en de eerste pterosauriër buiten Duitsland. Ontdek, voor de allereerste keer, een verzameling van honderd aantekeningen van Einstein's correspondentie met Franse wetenschappers zoals Marie Curie en hoe hij reageerde met een kort, excentrieke bericht op zijn eigen portret.


Scan van Albert Einstein's aantekeningen

De tentoonstelling is doorspekt met verhalen van ongelukken, epische mislukkingen en mensen die hun leven voor hun werk gaven. Voorbeelden zijn de toevallige ontdekking van röntgenstralen, de ingenieuze elektrische onderzeeboot van Isaac Peral die nooit werd gelanceerd en de zoektocht van Marie Curie naar polonium, die resulteerde in haar dood door radioactieve besmetting.

Marie Curie in haar laboratorium, Rue Cuvier, circa 1908, Musee Curie (FR)

Ondanks deze tegenslagen is de menselijke ontwikkeling een reis zonder einde, met zo nu en dan een paar zeldzame eureka-momenten waarop alles op zijn plaats valt. Raadpleeg alle tips die je nodig hebt om uitvinder te worden en kom te weten waarom het belangrijk is om mislukkingen te omarmen. Dat laatste blijkt wel uit de verhalen van pioniers zoals Ada Lovelace, Mae Jemison en Chien-Shiung Wu.

We hopen dat dit eerbetoon aan de menselijke ontdekkingsdrang een nieuwe generatie creatieve geesten inspireert om hun nieuwsgierigheid de vrije loop te laten, te ontdekken wat er achter het bekende schuilgaat en nieuwe dingen te proberen. Verken de tentoonstelling Once Upon a Try op Google Arts & Culture of via onze app voor iOS of Android en neem deel aan de discussie op Twitter: #OnceUponaTry.


Liudmila Kobyakova, program manager Google Arts & Culture