Google ondersteunt Nederlandse retailers en lokale bedrijven met gratis listings op Shopping tab en nieuwe lokale diensten-advertenties

De Nederlandse economie heeft het afgelopen halfjaar een flinke klap gekregen. Het herstel van de retailsector is van cruciaal belang voor het herstel van de algehele economie in het land. Daarom kondigt Google vandaag nieuwe ondersteuning aan voor retailers met gratis vermeldingen op het Shopping tab en Lokale diensten-advertenties. Dit is een onderdeel van Google’s toezegging om voor eind 2021 een half miljoen Nederlandse bedrijven en individuen te helpen met trainingen, producten en diensten.


Gratis vermeldingen op Shopping tab om winkeliers te helpen meer klanten te vinden
Google maakt het voor retailers gratis om hun producten op het Shopping tab in de zoekmachine te plaatsen. Dit initiatief zal vanaf medio oktober wereldwijd worden uitgerold. Dit valt gelijk met de eindejaarspiek in het retail seizoen.


Gratis vermeldingen zullen retailers helpen om beter in contact te komen met consumenten, ongeacht of ze adverteren op Google. Consumenten zullen daardoor in staat zijn om meer producten van meer winkels te vinden via het Shopping tab.  


"Elke dag zoeken er miljoenen mensen op Google naar verschillende producten. Veel retailers zorgen ervoor dat deze producten op voorraad en klaar voor verzending zijn, maar hebben vaak niet de middelen om de producten eenvoudig online vindbaar te maken. Voor hen betekent deze verandering gratis zichtbaarheid op Google, zodat consumenten hen makkelijker kunnen vinden." Ilona van Wegen, hoofd retail, Google Nederland


Voor adverteerders betekent dit dat betaalde campagnes nu kunnen worden uitgebreid met gratis advertenties op het Shopping tab. Bestaande gebruikers van Merchant Center en Shopping advertenties, hoeven niets te doen om te profiteren van de gratis vermeldingen. Voor nieuwe gebruikers van Merchant Center blijven we de komende weken en maanden werken aan het vergemakkelijken van het onboarding proces. Retailers in Europa kunnen elke dienst voor prijsvergelijking kiezen om met gratis vermeldingen te werken.


Mensen in contact brengen met vertrouwde lokale professionals
Vandaag introduceert Google ook Lokale diensten-advertenties in Nederland. Veel mensen winkelen lokaal omdat ze meer tijd thuis doorbrengen, en zoekopdrachten met de woorden  "beschikbaar bij mij in de buurt" zijn over de hele wereld verdubbeld. Ook is in de eerste helft van 2020 het aantal zoekopdrachten naar lokale diensten, zoals woningverbetering of onderhoud, ten opzichte van de eerste helft van 2019 met meer dan 25 procent gestegen in een groot aantal Europese landen.


Lokale diensten-advertenties helpt mensen om betrouwbare, lokale professionals - zoals loodgieters, schoonmakers en elektriciens - te ontdekken en met elkaar in contact te komen. Dit wordt ondersteund met de Google Bescherming badge, wat beschikbaar is voor bedrijven die in hun account voor Lokale diensten-advertenties het screening- en kwalificatieproces van Google hebben doorgelopen. PotentiĆ«le klanten kunnen eenvoudig diensten boeken via Google Zoeken op desktop of mobiel. Ze kunnen beoordelingen en licentie-informatie van eerdere klanten zien en vergelijken tussen aanbieders. 


Om kleine bedrijven op weg te helpen, kunnen deze advertenties ook worden gebruikt door bedrijven die geen website hebben. Met Lokale diensten-advertenties kunnen ondernemers op Google en rechtstreeks van potentiĆ«le klanten leads ontvangen. De ondernemer ontvangt deze leads in de vorm van telefoongesprekken en berichten via de lokale diensten-advertentie.  Ondernemers betalen alleen wanneer contact wordt opgenomen door een klant. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor mensen die op de advertentie klikken. 


Lancering van een vernieuwde Grow My Store site


Dit jaar heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden naar e-commerce, waarbij 61% van de Nederlandse consumenten hun kleding, speelgoed en elektronica nu voornamelijk online koopt. Voor retailers betekende de online shopping piek dat ze zich snel moesten aanpassen om ervoor te zorgen dat hun sites de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden.


Google introduceert een vernieuwde Grow My Store met nieuwe functies waarmee retailers de trends in de branche kunnen verkennen en hun bedrijf kunnen vergelijken met andere retailers in hun sector. Dit helpt lokale winkeliers om meer klanten te trekken en hun online winkelervaring te verbeteren.