Nederlandse startup Docflow krijgt kickstart in Startup Advisors-programma

Google investeert wereldwijd in het stimuleren van de groei van startups. Onderdeel hiervan is het Startup Advisors-programma waarin startende bedrijven twaalf weken lang een-op-een-begeleiding van de adviseurs van Google ontvangen. Groei houdt voor iedere ondernemer iets anders in, maar één aspect blijft hetzelfde: zonder focus geen succes. Het mentorprogramma helpt ​​startups daarom onder meer om haalbare doelen te stellen en daar als bedrijf naartoe te werken, onder de bekwame supervisie van Google-adviseurs.

Docflow neemt deel aan mentorprogramma

Het Nederlandse Docflow meldde zich in de zomer van 2020 aan voor het mentorprogramma. Docflow zorgt ervoor dat je betere documenten in minder tijd kan maken. Ze ontwikkelen software waardoor teams efficiënter werken en tegelijkertijd de kwaliteit van documenten kunnen verhogen. Het schrijven, beheren, goedkeuren en ondertekenen van documenten kost organisaties iedere dag weer namelijk te veel tijd. Onder meer Inholland, HAN en Hogeschool Rotterdam werken al met de software (onder de naam OER Write). Maar de ambities van Docflow reiken verder dan het onderwijs en gaan ook ver voorbij onze landsgrenzen. Growth & Operations Officer Melanie van der Velde van Docflow: We zijn snel gegroeid op alle terreinen: klanten, product en mensen. Toen we ons in de zomer van 2020 aangemeld hebben voor het Advisors-programma, werkten we met z’n 4 werknemers. Aan het einde van dit programma waren dat er al 12. We zijn daar uiteraard erg blij mee, maar het brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zoals wel vaker bij startups, werkten wij hard en veel, maar vaak reactief en naar de wens van de klant. Best ironisch, aangezien we software bouwen die mensen helpt om slimmer te werken! We hadden dus meer structuur nodig om duurzaam verder te kunnen groeien. Het Advisors-programma kwam op het juiste moment. Hierdoor moesten we soms pauzeren om te bedenken waar we heen wilden en hoe we daar zouden komen."
Van dansvloer naar balkon

Precies dat is wat het Startup Advisors-programma van Google biedt. In het programma wordt gebruik gemaakt van Objectives and Key Results (OKR): een populaire management strategie om haalbare doelstellingen te verbinden aan meetbare resultaten. Google-adviseurs helpen bij het identificeren van de belangrijkste uitdagingen. Aan de hand daarvan worden OKR's vastgesteld. Vervolgens wordt nagedacht op welke manier een bedrijf deze doelen kan behalen. Van der Velde: “Onze adviseurs trokken ons elke twee weken ‘van de dansvloer’ - het drukke dagelijkse werk - naar 'het balkon' - waar we op afstand naar het bedrijf keken en strategische stappen gingen bepalen. Het kostte ons meer tijd dan verwacht om de juiste OKR's te vinden, maar het zware werk begon pas nadat de OKR's waren gedefinieerd. De doorvertaling naar de dagelijkse operatie is een vervolgtraject. Het vereist een andere manier van denken en werken die elke werknemer zal beïnvloeden. Het vraagt om een wijziging in het DNA van jouw bedrijf en dat kost tijd."

Het team van Docflow


Meer focus

Inmiddels ligt er een strategie met duidelijke doelstellingen voor Docflow en worden er vaker roadmaps en tactische plannen gemaakt. De voortgang van taken wordt tijdens wekelijkse bijeenkomsten en dagelijkse stand ups besproken. "Dit programma was de kickstart die we nodig hadden om een ​​doelgerichte cultuur te introduceren. Uiteraard zijn we nog steeds erg druk met de dagelijkse operatie, maar de focus ligt nu vaker op de juiste zaken. Dit is een iteratief proces, want om een gezond bedrijf te bouwen is het essentieel om continu jezelf te verbeteren, maar terugkijkend ben ik trots op wat we in zo’n korte tijd bereikt hebben, mede dankzij het Startup Advisors-programma."

Gepost door: Cindy Penders, Communicatiemanager Google Nederland