Een vernieuwd design voor YouTube op tv

 


Mensen zetten het grootste scherm in huis - de tv - vaker dan ooit tevoren aan om hun favoriete YouTube content te bekijken. Ze bekijken vlogs, video games, sport hoogtepunten en nog veel meer.Hoewel tv kijken van origine wordt gezien als een passieve ervaring, waarbij je lekker achterover zit en geniet van je favoriete programma’s, zijn wij aan het bouwen aan een unieke YouTube-ervaring op tv die kijkers de mogelijkheid geeft om de interactie aan te gaan. Zelfs op het grote scherm. Nu de kijktijd op televisie is gegroeid naar meer dan 1 miljard uur per dag, staan we tegenover een leuke uitdaging: Hoe kunnen we de bekende YouTube karakteristieken en interactiviteit naar de woonkamer brengen terwijl de video het middelpunt van de ervaring blijft?Lean in, lean backDe woonkamer wordt traditioneel gezien als een plek waar je lekker achterover leunt. Ons gebruikersonderzoek heeft ons echter het inzicht gegeven dat een kijker het leuk vindt om te multitasken. Hierbij wisselen ze van achterover geleund zitten naar het puntje van hun stoel. Met dit in gedachten zocht ons team naar een manier om een grotere mate van betrokkenheid aan de YouTube ervaring toe te voegen, met de juiste balans tussen interactiviteit en immersie.We begonnen met het idee om de grootte van de video te verkleinen en de interacties simpeler te maken zodat kenmerkende karakteristieken, zoals comments en live, worden getoond naast de content zonder deze deels te verbergen. Dit werd de basis voor hoe we het beste van YouTube direct naar de woonkamer konden brengen. Ons nieuwe design zal over de komende weken worden uitgerold en zal niet alleen de bestaande functionaliteiten verbeteren, zoals de toegang tot videobeschrijving en comments, maar ook de deur openen voor een breed scala aan nieuwe ervaringen zoals het kopen van je favoriete creator’s producten en het bekijken van live scores voor sportfans.


Het vinden van balansWe wilden meer interactiviteit introduceren voor onze kijkers, maar moesten er ook voor zorgen dat de primaire video acties (pauze, terugspoelen, doorspoelen) goed toegankelijk en intuïtief bleven. Content is ten slotte het hart van YouTube.

Om hier balans in te vinden moesten we onze interacties simpeler maken zodat deze goed te bedienen zijn met een afstandsbediening. Tegelijkertijd moesten we zorgen dat het nieuwe design toepasbaar zou zijn voor een breed scala aan gebruiksscenario’s.

We hebben verschillende prototypen ontworpen, variërend in complexiteit van het aantal stappen die door een gebruiker zouden moeten worden gezet.

Om inzichten te verzamelen hebben we de gebruikersfeedback gebruikt van onderzoeksdeelnemers die met deze drie benaderingen verschillende typen content konden kijken op een tv met een afstandsbediening.

Wat we geleerd hebben van onze gebruikers is:

  • Het nieuwe design werkt voor functies die een gelijkwaardige of hogere mate van aandacht vereisen dan de video zelf (bijvoorbeeld comments, beschrijvingen en live chats) maar het verbergen van de video zou nadelig zijn voor de kijkervaring.
  • We moeten simpliciteit blijven prioriteren.
  • Een one size fits all oplossing is waarschijnlijk niet de beste oplossing omdat functies zoals live chat en de video beschrijving er baat bij hebben dat er verschillende levels van immersie zijn.

Dit onderzoek stond ons toe om elk prototype te peilen en beter te begrijpen of het volledig nieuwe ontwerp in lijn was met ons originele doel om een meer interactieve ervaringen mogelijk te maken op de tv.

Het nieuwe designWat gebruikers op hun tv’s zullen zien is een design die de video centraal houdt en toegang biedt tot de functies die YouTube uniek maken, zodat we de kijkervaring niet onderbreken.

Tijdens het testen hebben gebruikers met ons gedeeld dat zij de video graag kleiner wilden zien zodat ze de comments beter konden lezen tijdens het kijken. En we hopen dat dit design de gebruikers in staat stelt om dieper op te gaan in andere functies, zoals hoofdstukken, key plays en shoppen. 

Op de YouTube app op tv kunnen kijkers deze nieuwe ervaring gebruiken door comments en videobeschrijvingen te lezen. In de komende paar dagen introduceren we dit ook naar onze YouTube tv abonnees.