Posts

Posts uit september, 2015 tonen

Nog meer om van te genieten op al je schermen

Of het nu gaat om je horloge, telefoon of televisie, we willen je helpen om verbonden, geboeid en geïnformeerd te blijven via al je schermen. Vandaag introduceren we een aantal nieuwe oplossingen die dat mogelijk maken: twee Nexus-telefoons, een tablet die je zowel voor werk als vertier kunt gebruiken en verbeteringen van Chromecast. Dit alles zal je dag er een stuk eenvoudiger en plezieriger op maken.


Nieuwe Nexus-telefoons
We hebben Android ontwikkeld als een open platform waarop iedereen verder kan bouwen. Momenteel zijn er meer dan 4.000 apparaten met Android in alle soorten en maten in omloop. De diversiteit van Android is de reden waarom dit besturingssysteem is uitgegroeid tot ’s werelds populairste mobiele platform. En de nieuwe versie van Android, Marshmallow genaamd, tilt de prestaties van het besturingssysteem naar een hoger niveau uit.

We willen niet alleen pronken met het grote aantal Android-apparaten dat in omloop is, maar ook met hun uitmuntende prestaties. Dit is de reden waarom we ons Nexus-programma in het leven hebben geroepen. Vandaag introduceren we nieuwe Nexus-lekkernijen. Op beide smartphones draait Marshmallow, op smaak gebracht met geweldige apps en gesandwiched tussen bijzonder geavanceerde hardware:

  • Nexus 6P is de eerste Nexus-smartphone waarvan de behuizing volledig uit metaal bestaat. Het door Huawai gefabriceerde toestel van 5,7 inch is vervaardigd op basis van een speciaal type aluminium dat in de luchtvaartsector wordt gebruikt. De Nexux 6P is voorzien van een USB Type C-poort (en kan daarmee snel worden opgeladen), een krachtige 64 bits processor en een 12,3 MP camerasensor met maar liefst 1,55 µm pixels (voor mooiere kiekjes!).

  • Mis je de Nexus 5? Je bent niet de enige. We hebben daarom onze krachten gebundeld met LG om het toestel nieuw leven in te blazen. Het resultaat is de nieuwe Nexus 5X die je uitmuntende prestaties biedt in de vorm van een compact en lichtgewicht device, met een prachtig 5,2 inch beeldscherm en dezelfde 12,3 MP camera en Type C-poort.

Beide telefoons zijn voorzien van een nieuwe vingerafdruksensor die snelle en veilige toegang tot je telefoon biedt, plus de mogelijkheid om gebruik te maken van Android Pay. De toestellen zijn binnenkort verkrijgbaar via de Google Store en grote winkelketens, dus hou hier het laatste nieuws in de gaten!!

Cast alles wat je maar lief is
Tijd om het te hebben over vertier, en meer in het bijzonder je favoriete televisieprogramma’s, films, games en muziek. Vandaag introduceren we namelijk twee nieuwe Chromecast-apparaten.

De nieuwe Chromecast is in een fris nieuw jasje gestoken en is eenvoudiger om aan te sluiten op televisies waarvan al veel poorten zijn bezet. Het apparaat biedt ondersteuning voor de laatste draadloze standaarden en kan daarmee eenvoudiger worden aangepast aan de draadloze omstandigheden bij je in huis. Je profiteert daarmee van kwalitatief hoogwaardiger beelden en minder buffering. En belangrijker nog: we hebben twee nieuwe kleuren aan het aanbod toegevoegd. ;)

De Chromecast Audio is een slim apparaatje dat je op je luidsprekers kunt aansluiten. Daarmee kun je al je favoriete muziek, radio en podcasts draadloos streamen vanaf je smartphone, net als met de Chromecast. Het werkt in combinatie met tal van apps, zoals Spotify, Deezer en Google Play Music. Je kunt hem net als de Chromecast overal in huis gebruiken en in combinatie met al je favoriete systemen, van je laptop tot mobiele apparatuur met Android of iOS. Chromecast Audio is nu verkrijgbaar via de Google Store vanaf een prijs van €39 en is daarmee aanmerkelijk goedkoper dan de meeste draadloze luidsprekers.

We hebben daarnaast de Chromecast app verbeterd. Je kunt nu gemakkelijker geweldige dingen vinden om te bekijken of beluisteren. Daarvoor kun je een beroep doen op een van de duizenden apps die met Chromecast compatibel zijn. Zo kun je op internet surfen of naar een specifiek televisieprogramma of je favoriete film zoeken. Als je een app nog niet op je telefoon hebt geïnstalleerd, bieden we je suggesties aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van mobiele games die op je televisie werken? De verbeterde Chromecast app wordt de komende weken uitgerold voor Android en iOS.

Meer geweldige content voor meer mensen
De Nexus, Chromecast en andere nieuwe introducties en verbeteringen sluiten ongekend goed op elkaar aan. Je kunt zo fantastische apps combineren met apparaten die speciaal zijn ontwikkeld om daar ondersteuning voor te bieden. Alle oplossingen zijn gemaakt om met elkaar samen te werken, en dat doen ze dan ook — probleemloos, en op al je schermen. We kunnen op deze manier meer problemen van meer mensen oplossen. En in een wereld waarin we gebruikmaken van steeds meer schermen wordt het leven er zo een stuk makkelijker op.

Gepost door Hiroshi Lockheimer, vicepresident Engineering

Friezen starten actie om taal in Google Translate te krijgen

Wereldwijd worden er naar schatting 7.000 talen gesproken. De overgrote meerderheid daarvan kent minder dan 100.000 sprekers. Voor hen is het internet tamelijk ontoegankelijk, omdat grofweg een derde van alle content in het Engels is.

De Google Translate Community is een poging om het internet naar meer wereldwijde gemeenschappen te brengen… en meer gemeenschappen naar het internet. De afgelopen week hebben duizenden trotse Friezen, waaronder scholieren van het CSG Liudger Burgum, een inspanning geleverd om meer dan 200.000 vertalingen (wat neerkomt om meer dan een miljoen woorden!) aan onze database toe te voegen om meer mensen toegang te bieden tot de Friese taal, cultuur en tradities. Indrukwekkend, voor een taal die gesproken wordt door ongeveer 400.000 mensen.  

Scholieren van het CSG Liudger Burgum hielpen mee met de actie

Vertalen maakt deel uit van Google’s streven om alle informatie ter wereld toegankelijk en bruikbaar te maken. Dat geldt nog evenzeer in deze tijd, waarin steeds meer delen van de wereld online gaan, als toen we in 2006 met Google Translate van start gingen. Door het verbeteren van de kwaliteit van onze vertalingen kunnen we mensen toegang bieden tot nuttige en relevante content en een einde maken aan obstakels die wederzijds begrip in de weg zitten.

Zonder de Translate Community waren we nu niet in staat geweest om tal van ‘kleinere’ talen toe te voegen, zoals het Baskisch, Catalaans en Welsh, laat staan minder bekende talen zoals het Sinhala uit Sri Lanka of het Sesotho dat in Zuid-Afrika wordt gesproken. Hoewel ons vertaalalgoritme in staat is om zelfstandig te leren op basis van de taal die het op het web aantreft, zijn we de wereldwijde gemeenschap bijzonder erkentelijk voor haar bijdragen. Deze maken onze systemen nog slimmer.

Dankzij de groeiende bijdragen van de Friese gemeenschap aan Google Translate hopen wij Friese tekstfragmenten op websites en zelfs op straatnaamborden in tientallen andere talen te kunnen vertalen, zodat mensen in alle delen van de wereld deze kunnen begrijpen en op waarde schatten. We stellen de hulp die we afgelopen week ontvingen enorm op prijs en hopen dat we samen met onze gemeenschap de kwaliteit van vertalingen voor het Fries en diverse andere talen verder kunnen verbeteren. Kwalitatief hoogwaardige vertalingen maken het mogelijk om culturen en talen naar het internet te brengen. Zo blijven ze voor hun eigen mensen behouden en worden ze toegankelijk voor de rest van de wereld.

We zijn enorm onder de indruk van de vooruitgang die in slechts één week is geboekt, maar we hebben nog een hele weg af te leggen. Tot dusver vonden er meer dan 100 vergelijkbare vertaalmarathons plaats, waarbij meer dan 10 miljoen woorden aan de Community werden toegevoegd. Dat is 17 keer meer woorden dan Tolstoj gebruikte voor Oorlog en Vrede!

Nu maandelijks meer dan 500 miljoen mensen Google Translate gebruiken, worden de meer dan 1 miljard vertalingen per dag belangrijker dan ooit om hen te helpen met het communiceren en opvragen van informatie in verschillende talen. Jij kunt ons helpen om deze ervaring verder te verbeteren door correcties voor te stellen. Hiertoe klik je in Google Translate op "Is er iets niet goed?". Zo kun je een steentje bijdragen aan je moedertaal in de Translate Community!

Gepost door: Meghan Casserly, communicatiemanager Google Nederland

Google leert kinderen rondom datacentrum Eemshaven programmeren

Tijdens het openingsdiner van de Holland WebWeek Groningen op 16 september heeft Google bekend gemaakt dit jaar te starten start met twee onderwijsprogramma’s in Groningen. Google gaat in samenwerking met de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen en Groningen Programmeert op 20 basisscholen in Noordoost Groningen programmeerlessen aanbieden. Ook verzorgt Google op de ROC's Noorderpoort en Alfa-college twintig uur aan gastlessen.

Thomas Rulmont, manager bij Google en verbonden aan het datacenter dat Google bouwt in de Eemshaven: ‘Als alles volgens planning verloopt, kunnen we ons datacentrum volgend jaar openen. Toch vinden we het belangrijk om nu al te beginnen met het zijn van een goede buur. Het enthousiast maken van de jeugd voor programmeren is iets dat past bij Google, en levert inwoners ook vaardigheden op die aansluiten bij deze digitale tijd.’

In zijn speech maakte Rulmont duidelijk dat Google in Groningen is om er te blijven. ‘We investeren niet zomaar 600 miljoen euro in deze regio. We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden. Mede daarom willen we ook echt deel worden van de gemeenschap.’

De programmeerlessen worden opgezet samen met de Pedagogische Academie en Groningen Programmeert. Met hulp van speciaal getrainde student-assistenten krijgen kinderen op twintig scholen vijf lessen van twee uur als basisintroductie.

De gastlessen op ROC’s zijn voor Google het begin van een mogelijk langere samenwerking. Rulmont: ‘We beginnen dit jaar met het aanbieden van enkele Engelse lessen en lessen Linux. Maar we hopen meer met Noorderpoort en Alfa-college te kunnen gaan doen. Op ROC’s worden de vakmensen van de toekomst getraind. Deze mensen gaan we in ons datacentrum hard nodig hebben.’

Gepost door Mark Jansen, hoofd communicatie Google Nederland

Douglas Coupland brengt ‘het levende internet’ naar Rotterdam

Stel je voor: je opent een geheime deur en krijgt een minuut lang het internet van binnen te zien. Wat zou je dan zien, en wat zou er door je heen gaan?

De internationaal vermaarde kunstenaar en auteur Douglas Coupland heeft dit jaar van februari tot en met september aan diverse kunstprojecten gewerkt als ‘artist in residence’ in het Google Cultural Institute in Parijs. Een van zijn werken luistert naar de titel ‘The Living Internet’. Deze kinetische sculptuur heeft de omvang van een grote kamer en toont hoe het internet en online zoekopdrachten er in werkelijkheid uitzien.

De vruchten van de samenwerking tussen Coupland en Google worden gepresenteerd tijdens de eerste Europese solotentoonstelling van de kunstenaar in het prestigieuze Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Deze tentoonstelling luistert naar de naam Bit Rot en omvat niet alleen kunstwerken van Douglas Coupland, maar ook objecten uit zijn privécollectie. Coupland deelt hiermee zijn gedachten over globalisering, terreur, het internet, de popcultuur, social media en de beeldeconomie die daardoor in een versnelling is geraakt. Defne Ayas en Samuel Saelmakers treden op als conservatoren. Bit Rot is van 11 september 2015 tot en met 3 januari 2016 te zien.
10-_Slogans_for_the_21st_Century_1_.jpg
‘10 slogans for the 21st century’’ van Douglas Coupland
Het Google Cultural Institute stelt zich ten doel om kunst en cultureel erfgoed dichterbij internetgebruikers te brengen. In ons Lab in Parijs komen programmeurs van Google en kunstenaars bijeen om ideeën uit te wisselen en nieuwe manieren te verkennen om kunst en cultuur te ervaren.

Het Lab biedt kunstenaars zoals Coupland de gelegenheid om technologie in te zetten om hun creativiteit de vrije loop te laten. Omdat het creatieve proces de nodige tijd in beslag neemt, krijgen de kunstenaars een aantal maanden de beschikking over een permanente locatie voor het uitwerken van hun ideeën.

Gepost door: Pierre Caessa, programmamanager van het Lab van het Google Cultural Institute














Google's vormgeving, in een nieuw jasje

We hebben de afgelopen 17 jaar het nodige veranderd bij Google. Dat geldt zowel voor onze diensten als de ontwikkeling van hun look & feel. En vandaag brengen we opnieuw veranderingen aan:
Waarom doen we dit nu precies? Google was ooit een bestemming die je bereikte vanaf één apparaat, namelijk een pc. Vandaag de dag gebruiken mensen echter diverse platforms, apps en apparaten voor interactie met onze producten. En op sommige dagen gebruiken ze die zelfs allemaal tegelijk. Je verwacht natuurlijk dat Google je helpt waar en wanneer dat maar nodig is, op je smartphone, televisie, horloge, het dashboard van je auto en ja, zelfs op een pc!

Vandaag introduceren we een nieuwe beeldtaal die deze realiteit weerspiegelt. Deze laat zien wanneer Google voor je aan het werk is, zelfs op de kleinste schermen. Zoals je zult zien hebben we het logo en de merkstijl van Google, oorspronkelijk ontworpen voor weergave in browser op een pc, naadloos aangepast aan een bijna oneindige reeks van apparaten en invoermethoden zoals aanraken, typen en spreken.

Onze nieuwe stijl geeft niet alleen aan dat je Google gebruikt, maar ook hoe Google voor je aan het werk is. Nieuwe elementen zoals een kleurrijke Google-microfoon helpen je om je aan te melden bij, en te communiceren met Google, of je nu spreekt, het scherm aanraakt of typt. En ondertussen zeggen we het kleine ‘g’-pictogram vaarwel. We vervangen dit door een symbool dat bij het logo past.
Dit is niet de eerste keer dat we onze look wijzigen, en waarschijnlijk ook niet de laatste.
We denken dat het nieuwe uiterlijk een goede weerspiegeling is van de verschillende manieren waarop Google je helpt, zoals met Zoeken, Maps, Gmail, Chrome en tal van andere diensten. Naar onze mening hebben we de beste eigenschappen van Google (simpel, overzichtelijk, kleurrijk en vriendelijk) behouden en aangepast aan het Google van vandaag én het Google van morgen.

Binnenkort zul je onze producten in hun nieuwe jasje te zien krijgen. We hopen dat de nieuwe look je bevalt!

Gepost door Tamar Yehoshua, vice-president Product Management & Bobby Nath, director User Experience