Churandy Martina komt met Google in actie voor online beveiliging en privacy


Wie had dat gedacht: Olympisch sprinter Churandy Martina is stiekem best een computernerd. Hij is veel op internet te vinden, loopt soms met meerdere smartphones rond en is zeer geïnteresseerd in privacy en beveiliging. In zijn omgeving is Churandy zelfs geregeld degene die voor technische helpdesk speelt als een computer of telefoon even hapert.

Niet voor niets vraagt Google samen met Churandy vandaag aandacht voor online privacy en veiligheid. Dat is hard nodig ook: uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders het gevoel heeft nu minder controle te hebben over online privacy dan vijf jaar geleden.Nog meer cijfers: 95 procent van de Nederlanders gebruikt meer dan één wachtwoord bij verschillende internetdiensten (goed nieuws), maar 68 procent van de Nederlanders verandert zijn of haar wachtwoord nagenoeg nooit (slecht nieuws).

Om internetgebruikers bewust te maken van het belang hun privacy en beveiliging goed te regelen, hebben we vannacht in de Grote Marktstraat in Den Haag een tijdelijke atletiekbaan aangelegd, waar voorbijgangers hun online veiligheid in topconditie kunnen brengen.

Langs de baan in Den Haag staan coaches, die voorbijgangers wijzen op de Google Beveiligingscheck en de Google Privacycheck. Daarmee kun je als Google-gebruiker in een paar minuten je instellingen nalopen, controleren of je niet per ongeluk ergens bent vergeten uit te loggen en veiligere inlogmethodes kiezen, zoals authenticatie in twee stappen.

Zodra je de baan hebt gelopen, kun je op het podium op de foto met Churandy. Hij heeft ook een medaille voor je. Blij.De actie van Google en Churandy valt samen met de laatste dag van Alert Online, een campagne waarbij overheid en bedrijfsleven zich inzet om Nederland digitaal veiliger te maken. Eigenlijk nemen we samen dus een eindsprint (heb je 'm?).