Posts

Posts uit mei, 2021 tonen

Nederlandse startup Docflow krijgt kickstart in Startup Advisors-programma

Google investeert wereldwijd in het stimuleren van de groei van startups. Onderdeel hiervan is het Startup Advisors-programma waarin startende bedrijven twaalf weken lang een-op-een-begeleiding van de adviseurs van Google ontvangen. Groei houdt voor iedere ondernemer iets anders in, maar één aspect blijft hetzelfde: zonder focus geen succes. Het mentorprogramma helpt ​​startups daarom onder meer om haalbare doelen te stellen en daar als bedrijf naartoe te werken, onder de bekwame supervisie van Google-adviseurs.

Docflow neemt deel aan mentorprogramma

Het Nederlandse Docflow meldde zich in de zomer van 2020 aan voor het mentorprogramma. Docflow zorgt ervoor dat je betere documenten in minder tijd kan maken. Ze ontwikkelen software waardoor teams efficiënter werken en tegelijkertijd de kwaliteit van documenten kunnen verhogen. Het schrijven, beheren, goedkeuren en ondertekenen van documenten kost organisaties iedere dag weer namelijk te veel tijd. Onder meer Inholland, HAN en Hogeschool Rotterdam werken al met de software (onder de naam OER Write). Maar de ambities van Docflow reiken verder dan het onderwijs en gaan ook ver voorbij onze landsgrenzen. 



Growth & Operations Officer Melanie van der Velde van Docflow: We zijn snel gegroeid op alle terreinen: klanten, product en mensen. Toen we ons in de zomer van 2020 aangemeld hebben voor het Advisors-programma, werkten we met z’n 4 werknemers. Aan het einde van dit programma waren dat er al 12. We zijn daar uiteraard erg blij mee, maar het brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zoals wel vaker bij startups, werkten wij hard en veel, maar vaak reactief en naar de wens van de klant. Best ironisch, aangezien we software bouwen die mensen helpt om slimmer te werken! We hadden dus meer structuur nodig om duurzaam verder te kunnen groeien. Het Advisors-programma kwam op het juiste moment. Hierdoor moesten we soms pauzeren om te bedenken waar we heen wilden en hoe we daar zouden komen."




Van dansvloer naar balkon

Precies dat is wat het Startup Advisors-programma van Google biedt. In het programma wordt gebruik gemaakt van Objectives and Key Results (OKR): een populaire management strategie om haalbare doelstellingen te verbinden aan meetbare resultaten. Google-adviseurs helpen bij het identificeren van de belangrijkste uitdagingen. Aan de hand daarvan worden OKR's vastgesteld. Vervolgens wordt nagedacht op welke manier een bedrijf deze doelen kan behalen. Van der Velde: “Onze adviseurs trokken ons elke twee weken ‘van de dansvloer’ - het drukke dagelijkse werk - naar 'het balkon' - waar we op afstand naar het bedrijf keken en strategische stappen gingen bepalen. Het kostte ons meer tijd dan verwacht om de juiste OKR's te vinden, maar het zware werk begon pas nadat de OKR's waren gedefinieerd. De doorvertaling naar de dagelijkse operatie is een vervolgtraject. Het vereist een andere manier van denken en werken die elke werknemer zal beïnvloeden. Het vraagt om een wijziging in het DNA van jouw bedrijf en dat kost tijd."

Het team van Docflow


Meer focus

Inmiddels ligt er een strategie met duidelijke doelstellingen voor Docflow en worden er vaker roadmaps en tactische plannen gemaakt. De voortgang van taken wordt tijdens wekelijkse bijeenkomsten en dagelijkse stand ups besproken. "Dit programma was de kickstart die we nodig hadden om een ​​doelgerichte cultuur te introduceren. Uiteraard zijn we nog steeds erg druk met de dagelijkse operatie, maar de focus ligt nu vaker op de juiste zaken. Dit is een iteratief proces, want om een gezond bedrijf te bouwen is het essentieel om continu jezelf te verbeteren, maar terugkijkend ben ik trots op wat we in zo’n korte tijd bereikt hebben, mede dankzij het Startup Advisors-programma."

Gepost door: Cindy Penders, Communicatiemanager Google Nederland


Nieuwe opleidingsmogelijkheden voor werkzoekenden



De huidige COVID-pandemie versnelt digitalisering. Hierdoor verdwijnen banen, maar daar komen ook nieuwe banen voor terug. Velen van ons zullen mogelijk nieuwe vaardigheden moeten opdoen of zelfs van loopbaan moeten veranderen. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat in Nederland bijvoorbeeld automatisering en technologieën kunnen zorgen voor een netto banengroei van zo’n 1,9% of 100.000 banen in 2030. Om te voldoen aan de verwachte vraag zullen per jaar in totaal zo’n 800.000 mensen geschoold moeten worden, zo’n 9% van de totale beroepsbevolking. Voor een deel van de huidige beroepsbevolking zal daarom het aanleren van nieuwe vaardigheden noodzakelijk zijn. 


Laagdrempelige trainingen

Dit is hét moment om ervoor te zorgen dat mensen de vaardigheden verwerven waar veel vraag naar is. Voortbouwend op trainingsprogramma's zoals Grow with Google biedt Google daarom, in samenwerking met deskundige organisaties en de publieke sector, ook in Nederland, nieuwe mogelijkheden aan voor werkzoekenden. 

Zo kondigden we in november aan dat Google.org financiële steun geeft aan de organisatie Nesta, die samen met vakbonden trainingen aanbiedt om mensen te trainen in digitale vaardigheden. In Nederland volgen daarmee 120 slagers en bouwvakkers met beperkte digitale vaardigheden een trainingsprogramma. Hiervoor werkt Nesta in Nederland samen met vakbond FNV, onderzoekers van de Future of Work Hub van de Universiteit Utrecht en opleidingsaanbieders van SBI Formaat.  


Internationaal zijn er nu ook nieuwe Google Career Certificates beschikbaar gekomen op Coursera, waarmee mensen zichzelf kunnen voorbereiden op het werk op carrière vlakken zoals IT-ondersteuning, projectbeheer, UX-ontwerp en gegevensanalyse. Deze training programma's vereisen geen relevante ervaring of diploma en worden erkend door experts uit de industrie en werkgevers.




Codaisseur biedt opleiding in tech support

Google.org ondersteunt meer dan 50 lokale non-profitorganisaties in heel Europa via een eerste subsidie ​​van € 5 miljoen aan INCO, een wereldwijde non-profitorganisatie. Met behulp van deze subsidie ​​heeft INCO een Work In Tech-programma opgezet om kwetsbare groepen te helpen de cursussen te voltooien door aanvullende ondersteuning te bieden, zoals loopbaanadvies, voorbereiding op sollicitatiegesprekken, vouchers voor kinderopvang en taalondersteuning.

In Nederland zullen bijna 400 mensen die als gevolg van de corona pandemie werkloos zijn geraakt bij Codaisseur gratis een opleiding kunnen volgen in tech support. De online opleiding wordt gehost op het platform van Coursera en na afronding van de opleiding krijgen deelnemers een Google IT Support Professional Certificate. Codaisseur werft hiervoor de deelnemers, biedt ze tools en begeleidt ze zowel tijdens de cursus als daarna in hun zoektocht naar een baan. 




IT-vaardigheden voor 50-plussers

In het opleidingsprogramma van Codaisseur kunnen 372 mensen deelnemen die zonder werk zitten. Daarbij is de doelstelling dat de helft van hen 50-plusser moet zijn. Codaisseur ziet dat deze groep veel moeite ondervindt bij het vinden van een nieuwe baan, terwijl hun kennis en ervaring, in combinatie met nieuwe vaardigheden, zeer waardevol zijn. Het programma is bedoeld om een breed publiek technische vaardigheden bij te brengen en daarmee de technische beroepsbevolking te diversifiëren. In de opleiding leren deelnemers vaardigheden zoals:

  • Problemen oplossen en klantenzorg;

  • Netwerken;

  • Besturingssystemen;

  • Systeembeheer;

  • Security.




Belemmeringen wegnemen

We zijn ervan overtuigd dat technologie iedereen moet helpen, ongeacht locatie, ras, leeftijd of opleidingsniveau. Overheden en bedrijven moeten opnieuw nadenken over hoe we mensen nieuwe vaardigheden bijbrengen, door belemmeringen voor leren weg te nemen en te investeren in innovatieve partnerschappen - anders zullen deze ongelijkheden alleen maar groter worden. We hopen dat met deze nieuwe inspanningen en de steun van onze partners, nog meer mensen de vaardigheden kunnen ontwikkelen om te gedijen en hun carrière verder te laten groeien door middel van technologie.



Gepost door: Cindy Penders, Communicatiemanager Google Nederland