Posts

Posts uit september, 2011 tonen

Bereken de brandstofkosten voor je volgende reis


In Google Maps kun je tegenwoordig de geschatte brandstofkosten voor je volgende reis weergeven. Dit kun je als volgt doen:

1. Ga naar www.maps.google.nl en kies Routebeschrijving.
2. Voer de gewenste route in.
3. Helemaal onderaan de route worden de geschatte brandstofkosten weergegeven. 

 
De geschatte brandstofkosten link
                           


Als je op de Gesch. brandstofkosten link klikt, komt er een venster tevoorschijn met een overzicht waarbij je het voertuigtype, brandstoftype en brandstofprijs kunt instellen om de brandstofkosten zo nauwkeurig mogelijk te berekenen. 




De geschatte brandstofkosten instellingen


Deze functie is op dit moment beschikbaar in België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Als je dus van Nederland naar Polen reist, kun je de brandstofkosten voor je hele route berekenen. Maar als je bijvoorbeeld van Nederland naar Oekraïne reist, kunnen we de brandstofkosten voor geen enkel deel van de route berekenen omdat de functie niet beschikbaar is in Oekraïne.


Voor vragen over de functie geschatte brandstofkosten, ga naar het helpforum.


Dynamische weergaven: zeven nieuwe manieren om je blog te laten zien

Een paar weken geleden schreven we op dit blog al over de compleet vernieuwde gebruikersinterface die Blogger heeft gekregen. Maar: daarmee is de modernisering van Blogger natuurlijk nog niet compleet. Vandaag start de volgende fase: zeven nieuwe manieren om je blog te laten zien, zeven Dynamische Weergaven.

Dynamische Weergaven zijn gebouwd met behulp van de modernste webtechnologie (AJAX, HTML5 en CSS#3) en vormen een fantastische browser-ervaring, die ervoor zorgt dat lezers blogs op een heel nieuwe manier kunnen bekijken. De interactieve lay-out maakt het voor lezers makkelijker om berichten te ontdekken op je blog. Daarbij laadt het 40 procent sneller dan traditionele sjablonen en komen oude berichten weer prominenter naar voren, zodat ze er weer als nieuw uitzien.



Elk blog is anders, en elk blog komt op een andere manier het mooiste uit. Daarom zijn er zeven verschillende opties, waarbij afbeeldingen en tekst op een andere manier worden weergegeven.
  • Classical: een moderne draai gegeven aan een klassieke sjabloon, met mogelijkheid tot oneindig scrollen en afbeeldingen die meteen laden
  • Flipcard: foto’s staan verspreid op de pagina en laten de titel van een bericht zien als je er met je muis overheen gaat (M loves M)
  • Magazine: een nette, elegante opmaakstijl (Advanced Style)
  • Mosaic: een mozaïek van tekst en afbeeldingen in verschillende formaten (Crosby’s Kitchen)
  • Sidebar: een weergave die op een inbox lijkt met een tekstpagina om snel doorheen te kunnen scrollen en bladeren (Blogger Buzz Blog
  • Snapshot: een interactief prikbord met je berichten (Canelle et Vanille)
  • Timeslide: een horizontale weergave van je berichten, gesorteerd op periode (The Bleary-Eyed Father)
Een Dynamische Weergave aan je blog toevoegen is net zo makkelijk als sjabloon wisselen. Meld je aan bij Blogger, klik op het tabblad ‘Sjabloon’ en kies welke weergave je standaard voor je blog wil. Lezers kunnen trouwens zelf kiezen of ze het fijner vinden om je blog met een andere weergave te bekijken, door een keuze te maken in het pulldown menu linksboven. Natuurlijk kun je ook de Dynamische Weergave aanpassen aan je eigen smaak door een achtergrondkleur te kiezen of een afbeelding in de header te plaatsen. Meer mogelijkheden hiervoor zijn onderweg, dus hou dat in de gaten.

Veel plezier met de nieuwe Dynamische Weergaven!


Chrome Web Store lanceert met Nederlandse Apps



Negen maanden geleden brachten we de Chrome Web Store uit in de Verenigde Staten, de speciale website met apps voor Google Chrome gebruikers. Sindsdien is de Store een snel groeiende collectie geworden van duizenden apps, extensies en thema’s.

Vanaf vandaag is de Chrome Web Store in Nederland en 23 andere landen volledig te gebruiken. Niet alleen kan je nu apps van eigen bodem installeren, je zult het veel makkelijker vinden om nieuwe apps, extensies en thema’s te ontdekken en toe te voegen aan je Chrome browser. Ook introduceren we Google In-Store Betalingen, waarmee je betaalde apps kan kopen tegen een kleine vergoeding en downloaden, gewoon in euros.

In de Chrome Web Store vind je alle apps die speciaal voor de Chrome browser zijn gemaakt. In totaal zijn dat er meer dan 6.000 en elke dag komen er meer bij. Er zijn een hoop verschillende apps die je kan downloaden, maar in de Chrome Web Store wordt alles overzichtelijk weergegeven in categorieën en kun je reviews en beoordelingen bekijken van andere Chrome gebruikers. Verschillende onderdelen en populaire apps worden op de homepage uitgelicht zodat je makkelijk nieuwe apps kunt proberen. Je kunt niet alleen kiezen uit spannende games, maar ook uit handige apps voor onder andere het nieuws, entertainment, winkelen, productiviteit en social media. Voor een snelle toegang krijg je voor elke app een snelkoppeling in het scherm van een nieuwe tab in je Chrome browser. Ook kun je de apps rangschikken zoals jij dat wilt.



Om de Chrome Web Store nog relevanter te maken, kun je vanaf vandaag ook lokale apps downloaden. Een greep uit de Nederlandse collectie van launch-apps zijn KLM iFly Magazine en Albert Heijn Appie. Sommige apps hebben enkele handige functies die je misschien nog niet kent. De iPers app van dagblad De Pers bijvoorbeeld is compact en geeft je de kans om door de pagina’s te ‘bladeren’ in plaats van te scrollen. Ook Hyves heeft haar meest populaire functies in een makkelijk te navigeren app geplaatst waarmee je je laatste krabbels kunt lezen en full-screen foto’s van je vrienden kunt bekijken. Over mooie afbeeldingen gesproken, in de Rijksmuseum Spotlight app heeft het museum een collectie van 150 meesterwerken tentoongesteld. De app heeft een uitgebreide integratie voor sociale netwerken, zoals Google+ en Facebook, en je kunt de kunstwerken makkelijk delen met je vrienden of familie. De app van andere bedrijven doet zeker niet onder voor die van deze grote namen. Zo heeft WijnWagentje.nl een online catalogus van Italiaanse wijnen gecombineerd met kookrecepten in de app en heeft Yunoo een webapplicatie gemaakt waarmee je je eigen financiën kunt beheren in een huishoudboekje.



Naast lokale apps zijn er ook veel internationale apps in het Nederlands beschikbaar, bijvoorbeeld Angry Birds, eBuddy en Tweetdeck. Ontwikkelaars die een groot international publiek willen bereiken, kunnen met de Chrome Web Store apps aanbieden in 41 talen. De lancering van de Chrome Web Store in Nederland stelt developers dus in staat om de meer dan 160 miljoen Chrome gebruikers wereldwijd te bereiken door gemakkelijk een app te lokaliseren en distribueren. Er gaat letterlijk een wereld voor je open.



Naast gratis apps kan je nu ook betaalde apps tegen een kleine vergoeding downloaden. Het betalen geschiedt via Google Checkout, het snelle en veilige betaalsysteem van Google, zonder dat je de app te hoeft verlaten. Momenteel is de In-App Betalingen API alleen nog voor ontwikkelaars in Amerika, maar we werken hard om dit ook voor Nederland beschikbaar te maken.

De Chrome Web Store is beschikbaar op Windows, Mac, Linux en Chrome OS. De Chrome- browser dient hierbij als centraal punt. Bovendien kan je al je apps, bladwijzers, extensies en thema’s eenvoudig synchroniseren tussen verschillende computers, bijvoorbeeld op je Chromebook onderweg en je Windows PC thuis. Zo heb je overal en altijd jouw Google Chrome browser bij de hand.

Probeer nu nieuwe apps in de Chrome Web Store. Veel plezier!


Door Jorn Sjauw-Koen-Fa, het Google Team

Hoe de cloud meer doet met minder

We werken hard aan het verminderen van de energie die onze diensten verbruikt. Sterker nog, om een maand lang de Google-producten draaiende te houden - dus niet alleen Zoeken op het Web, maar ook Google+, Gmail, YouTube en alle andere diensten - gebruiken onze servers minder energie per gebruiker dan een lamp die 3 uur lang brandt. En, omdat we sinds 2007 een CO2-neutraal bedrijf zijn, wordt zelfs dat kleine verbruik gecompenseerd zodat je carbon footprint op Google gelijk aan nul is.

Tijdens het verminderen van onze impact op het milieu hebben we een heleboel geleerd, waardoor we een nieuw gedeelte aan onze Google Green site hebben toegevoegd met informatie over het jaarlijks energieverbruik en carbon footprint.



We zijn het proces om CO2-neutraal te worden, begonnen door ervoor te zorgen dat we bij alles wat we deden zo min mogelijk energie verbruikten. Over het afgelopen decennium is energieverbruik een ware obsessie geweest. We hebben een aantal van de meest efficiënte servers en datacenters ontworpen en gebouwd - met minder dan de helft van het elektriciteitsverbruik van een normaal datacenter. Onze nieuwste faciliteit in Hamina, Finland is afgelopen weekend geopend en maakt gebruik van een uniek zeewaterkoelsysteem dat heel weinig elektriciteit nodig heeft. Daarnaast investeren we honderden miljoenen euro’s in duurzame energieprojecten en bedrijven, en helpen we bij het ontwikkelen van 1.7GW aan duurzame energie. Dit staat gelijk aan energie voor 350.000 huishoudens, beduidend meer dan we zelf gebruiken.

Onze producten kunnen mensen helpen bij het verminderen van hun carbon footprint. Ons recente onderzoek over Gmail is een voorbeeld van de manier waarop diensten in de cloud efficiënter zijn dan plaatselijk gehoste diensten, in het omlaag brengen van de elektriciteitsrekening van bedrijven.

Meer informatie kun je vinden op de Google Green site (in het Engels).



Blogger in een nieuwe jas

Zoals je misschien al is opgevallen, krijgen veel Google-producten op dit moment een face-lift. Vandaag is Blogger aan de beurt om in een nieuw jasje gestoken te worden.

 De laatste grote veranderingen aan het uiterlijk van Blogger dateren alweer van een aantal jaar terug. De veranderingen die je nu zult zien, zijn echter niet alleen gericht op mooie nieuwe graphics en een moderne interface. We hebben nagenoeg het hele proces voor het bewerken en beheren van posts vanaf de grond herschreven, waardoor het sneller en meer efficiënt is geworden voor Bloggers, en voor ons makkelijker om updates en verbeteringen door te voeren.

Tijdens het hele vernieuwingsproces zijn gesprekken gevoerd met gebruikers en hebben we tests gedaan met verschillende lay-out-opties en hoe mensen daarmee omgingen. Op basis hiervan, hebben we continu veranderingen en verbeteringen aangebracht in het oorspronkelijke ontwerp.

Een overzichtelijke blogervaring
Of je nu op je dashboard of in Instellingen bent, het is in de nieuwe vormgeving mogelijk om overal op Blogger.com meteen een post te schrijven of bewerken door op de knop bovenaan je scherm te klikken. Daarbij is de post editor ook grondig veranderd, met een groter veld om je posts te schrijven, aan te passen of alvast te bekijken.





Ken je publiek
In het nieuwe onderdeel ‘Overzicht’ in het dashboard, is het mogelijk om in één oogopslag de belangrijkste informatie van je blog te zien: een grafiek met het meest recente verkeer naar je blog, welke reacties er zijn achtergelaten en hoeveel volgers je op dit moment hebt. Daarnaast vind je in ‘Overzicht’ ook een lijst met handige links, updates van Blogger en suggesties van andere blogs die je misschien interessant vindt.

Opt-in
Vanaf vandaag wordt het voor iedereen op Blogger mogelijk om te kiezen voor de nieuwe interface - er verandert dus nog niets aan je dashboard, post editor en instellingen zonder dat je het zelf aanzet. Als het nieuwe uiterlijke voor jouw account beschikbaar is, zie je een pop-up in je dashboard met instructies hoe je het kan inschakelen. Meer informatie over alles dat is veranderd, kun je ook vinden in Blogger Help.

Feedback? Klik op het tandwieltje rechtsboven en ga naar ‘Feedback verzenden’ Vragen over Bloggers nieuwe uiterlijk? Het Blogger Helpforum is the place to be!

We zijn druk bezig om Blogger grootscheeps te veranderen en verbeteren. Dit is de eerste van een aantal veranderingen die de komende maanden uitgerold worden - we hopen dat jullie ‘m prettig, makkelijk en bruikbaar vinden!