Posts

Posts uit januari, 2012 tonen

Google Earth 6.2: De wereld is prachtig

Vogelvluchtperspectief krijgt een nieuwe betekenis in de nieuwste versie van Google Earth. Google Earth 6.2 is de mooiste versie tot nu toe, met beelden die naadloos in elkaar overgaan en een nieuwe zoek-interface. Daarnaast is het nu ook mogelijk om afbeeldingen direct vanuit Google Earth te delen op Google+.


De wereld als één geheel


De aardbol zoals die is te zien op Google Earth is samengesteld uit een groot aantal satellietbeelden en luchtfoto’s, die op verschillende data zijn genomen, onder verschillende licht- en weersomstandigheden. Hierdoor kan de aarde er onregelmatig uitzien.

We lanceren een nieuwe manier waarop afbeeldingen worden weergegeven, waarin deze verschillen zijn weggewerkt. Het resultaat daarvan is een prachtig, naadloos weergegeven aarde waarbij oppervlakteverschillen zonder ruitjeseffect worden weergegeven. Hoewel deze verandering voor elke versie van Google Earth geldt, geeft de nieuwste versie het allermooiste effect.

De Grand Canyon voor (links) en na (rechts)


Deel je ontdekkingsreizen via Google+

Het is geweldig om met Google Earth onze planeet te verkennen: het huis waar je ooit hebt gewoond of die plek waar je altijd nog een keer naar toe wilt gaan. In Google Earth 6.2 is het mogelijk om screenshots van wat je op dat moment ziet, te delen via Google+. Als je Earth al hebt geüpgraded naar Google+, kun je beelden van plaatsen die je virtueel hebt bezocht, delen met je Kringen. Om dit uit te proberen, hoef je je alleen maar aan te melden met je Google-account en te klikken op ‘Delen’.



Verbeteringen in de zoekfunctie

Ook de zoekfunctie in Google Earth is verbeterd in de nieuwe versie. Niet alleen heeft het zoekvak een nieuw uiterlijk gekregen, Automatisch aanvullen, dat al beschikbaar was op Google Maps, werkt nu ook in Earth. Ook zijn wandel- en fietsroutes en routebeschrijvingen voor het Openbaar Vervoer toegevoegd aan Google Earth. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe route voor je dagelijkse fietstocht naar werk, of toe bent aan een verandering van uitzicht, dan kun je in Google Earth alle mogelijke opties oproepen en visualiseren.

Download Google Earth 6.2 en ontdek de wereld om je heen!


Algoritmeverbetering voor pagina-indeling

Bij Google zijn we continu bezig om in de zoekresultaten zoveel mogelijk websites van hoge kwaliteit aan te bieden. Daarom hebben we afgelopen week een verandering aan ons algoritme doorgevoerd. Deze  kijkt vooral naar de indeling van een webpagina en de hoeveelheid inhoud die u op een pagina ziet wanneer u op een resultaat klikt.

Gebruikers hebben aangegeven dat ze niet tevreden zijn wanneer ze op een resultaat klikken en ze de daadwerkelijke inhoud moeilijk kunnen vinden. Gebruikers willen niet langs een groot aantal advertenties op een pagina scrollen, maar willen de inhoud waar ze naar op zoek zijn direct zien. Deze wijziging kan dus van invloed zijn op sites die niet veel inhoud boven de vouw hebben. Dit betekent dat wanneer het bovenste gedeelte van een website, dat als eerste te zien is, niet veel inhoud maar vooral advertenties bevat dit geen goede gebruikerservaring is. Dit soort sites kunnen vanaf nu minder hoog in de zoekresultaten worden gerangschikt.

We begrijpen dat op veel websites de advertenties boven de vouw worden geplaatst, deze advertenties doen het goed en zorgen ervoor dat mensen geld kunnen verdienen met hun site. Deze algoritmewijziging is niet van invloed op sites die een redelijk aantal advertenties boven de vouw plaatsen. De wijziging is hoofdzakelijk gericht op sites die veel verder gaan door grote hoeveelheden advertenties in het bovenste deel van de pagina plaatsen. Dit tot een punt waarop het moeilijk is de daadwerkelijke originele inhoud op de pagina te vinden. De algoritmische wijziging is van invloed op sites waarop weinig of geen inhoud boven de vouw zichtbaar is of waarop advertenties de relevante inhoud uit het zicht drukken.

Deze aanpassing is van invloed op minder dan één procent van alle wereldwijde zoekopdrachten. Dit betekent dat voor minder dan één van honderd zoekopdrachten een gebruiker een zichtbare wijziging van de zoekresultaten kan zien. Als je van mening bent dat de wijziging in het algoritme voor de pagina-indeling van invloed is op jouw website, kun je overwegen hoe de ruimte boven de vouw op de pagina's wordt gebruikt en of de inhoud op de pagina onleesbaar is of anderszins moeilijk bereikbaar voor gebruikers. Browser Size is een van de vele hulpprogramma's die laten zien hoe een website eruitziet bij verschillende schermresoluties.

Als je besluit de pagina-indeling bij te werken, weerspiegelt het algoritme voor de pagina-indeling automatisch de wijzigingen zodra voldoende pagina's van de site opnieuw zijn gecrawld en verwerkt. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van veel factoren, waaronder het aantal pagina's op de site en de efficiëntie waarmee Googlebot de inhoud kan crawlen. Normaal gesproken duurt het enkele weken om voldoende pagina’s opnieuw te crawlen en verwerken voordat de verandering in de zoekresultaten worden gereflecteerd.

Ons advies aan webmasters is om zich te blijven focussen op het leveren van de best mogelijke gebruikerservaring en om zich niet te focussen op specifieke aanpassingen aan het algoritme. Deze wijziging is slechts een van de meer dan 500 die dit jaar door Google zullen worden doorgevoerd. Voor verdere vragen en feedback kan je terecht in het Helpforum voor webmasters.

Stel je vraag in de Google Science Fair 2012

Zijn mensen bij hun geboorte al nieuwsgierig of is dat iets dat kan worden gestimuleerd door omgeving, wedijver en goede leraren? Iedereen heeft een vraag, en dit is de onze. We weten zeker dat jij er ook veel hebt. Daarom nodigen we scholieren uit de hele wereld uit om hun belangrijkste vragen te stellen over de wereld om hen heen en die door eigen, wetenschappelijk onderzoek te beantwoorden.

Samen met onze partners CERN, LEGO, National Geographic en Scientific American lanceren we vandaag de tweede jaarlijkse Google Science Fair, de grootste online wetenschapswedstrijd ter wereld. In Nederland kunnen scholieren tussen 16 en 18 jaar (16, 17, 18) meedoen. Individueel of in teams van maximaal drie personen, formuleren leerlingen een vraag, ontwikkelen een hypothese en voeren wetenschappelijke experimenten uit om deze te testen. Het gehele proces wordt online gedocumenteerd en ingediend, via een websitesjabloon die de deelnemers zelf invullen. Dus het enige wat je nodig hebt is nieuwsgierigheid, een inernetverbinding en een browser.

Het afgelopen jaar gaven deelnemers zichzelf uitdagingen die uiteenliepen van ‘Hoe kan ik kanker genezen?’ via ‘Kan ik een robot Engels leren?’ tot ‘Kan ik een snellere zeilboot bouwen?’ De breedte en diepte van deze projecten was ontzettend indrukwekkend, en dit jaar hopen we nog meer deelnemers te zien uit de volgende generatie briljante wetenschappers.

De wedstrijd is dit jaar nog internationaler dan het afgelopen jaar: aanvragen kunnen worden ingediend in dertien talen (Arabisch, Chinees, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Spaans en Russisch). Dit jaar worden 90 regionale finalisten gekozen (30 uit Noord- en Zuid-Amerika, 30 uit Azië en Oceanië en 30 uit Europa / Midden-Oosten / Afrika). Op 1 mei worden deze 90 finalisten bekendgemaakt en uit deze groep kiest de jury de 15 beste finalisten, die naar het Google hoofdkwartier in Mountain View, Californië, worden gevlogen voor de finale van de Google Science Fair op 23 juli 2012. Na de finale selecteert een groep gerenommeerde juryleden, waaronder twee Nobelprijswinnaars, de uiteindelijke winnaars.

We waren in 2011 zo onder de indruk van het project van finalist Harine Ravichandran, die probeerde om een probleem in de energietoevoer naar afgelegen dorpjes op te lossen, dat we dit jaar een nieuwe prijs toevoegen: de Scientific American Science in Action (wetenschap in actie)-prijs. Deze prijs is voor een uitmuntend project met een sociaal, milieu- of gezondheidsgericht thema dat de levens van een groep of gemeenschap wil verbeteren, net als het project van Harine. De winnaar gaat ook naar Mountain View voor de finale in juli.

Vanaf vandaag, 12 januari, kunnen wereldwijd projecten worden ingediend voor de Google Science Fair. De uiterste inzenddatum voor projecten is zondag 1 april om 12:59 Nederlandse tijd. Je nieuwsgierigheid en je briljante project kan je een aantal interessante prijzen opleveren, zoals een studiebeurs van $50.000 van Google, een reis van tien dagen naar de Galapagos-eilanden met een National Geographic Explorer of een stageplek bij Google of een van onze partners. De winnaar van de Scientific American Science in Action-prijs ontvangt $50.000 en een jaar lang begeleiding om de doelstelling van het project te verwezenlijken.

De winnaars van de eerste Google Science Fair zijn zo’n beetje wetenschappelijke beroemdheden geworden. Shree Bose, Naomi Shah en Lauren Hodge ontmoetten President Obama, werden uitgenodigd om op grote evenementen zoals TED Women te spreken en verschenen in Wired magazine. Shree, die de hoofdprijs won, werd uitgeroepen tot één van Glamour magazines 21 Amazing Young Women of the Year. Maar buiten bezoekjes aan het Witte Huis en artikelen in Glamour, heeft elke scholier die meedoet aan de Google Science Fair de kans om praktisch onderzoek te doen dat de wereld werkelijk kan veranderen.

Ga naar