Posts

Posts uit februari, 2012 tonen

Topbijdrager Marinus





Meertalige en multiregionale websites: Taalherkenning

Veel bedrijven bieden hun diensten internationaal aan of zijn actief in landen waar meerdere talen worden gesproken. In dat geval is het van belang om de strategie van de website aan te passen op de regio en taal van de doelgroep. In een reeks van drie opeenvolgende posts gaan we in op praktische tips die je kunnen helpen bij het opzetten van meertalige, multiregionale sites die overzichtelijk zijn voor je bezoekers en voor zoekmachines.

Een meertalige website is een website die dezelfde inhoud in meer dan één taal aanbiedt. Een voorbeeld is een Belgische webwinkel die een website in zowel het Nederlands als het Frans aanbiedt. Voordat je besluit je site beschikbaar te maken in een andere taal, is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen het extra werk dat het kost en de voordelen die het mogelijk oplevert.

Google en taalherkenning
Google probeert de taal van iedere pagina van je site te bepalen op paginaniveau. Je kan Google hierbij helpen door slechts één taal per pagina te gebruiken en door te voorkomen dat vertalingen naast elkaar op dezelfde pagina komen te staan. We raden dan ook aan om alle inhoud van één pagina, zoals de title-tag, de description-tag en het menu, etc. in een en dezelfde taal aan te bieden.

Daarnaast kan je gebruik maken van de rel=”alternate” hreflang link-annotatie die je kan toevoegen aan de HTML-code van je site. Met deze annotatie kan je de taal en eventueel ook de geografische voorkeur aangeven op paginaniveau. Verder biedt dit ook de mogelijkheid om aan te geven welke pagina’s gelijkwaardige inhoud bieden in een andere taal. Dit kan er als volgt uitzien voor een website waarop de Vlaamse versie wordt gehost op http://www.example.be/ en de Franse versie wordt gehost op http://fr.example.be/:


<link rel="alternate" hreflang="nl-BE" href="http://www.example.be/" />
<link rel="alternate" hreflang="fr" href="http://fr.example.be/" />

Wanneer je het publiek in Nederland wilt bedienen met een afwijkende versie van de Vlaamse pagina dan kan je dat als volgt aangeven in de HTML-code:


<link rel="alternate" hreflang="nl-NL" href="http://nl.example.be/" />

Onthoud dat deze annotatie op URL-basis werkt, het is dus belangrijk om altijd naar de specifieke overeenkomstige pagina te verwijzen met de rel=”alternate” hreflang link-annotatie.

De volgende stap is om de locatie van je doelgroep te bepalen en daarop om de strategie aan te passen voor de geografische targetting van de inhoud. Hier gaan we verder op in in de volgende blogpost. Heb je vragen over het opzetten van een meertalige en multiregionale website, dan ben je van harte welkom op het webmaster forum.

Topbijdrager Johny





Hierbij de introductie van onze eerste Vlaamse Topbijdrager Johny!

Hoe ben je Topbijdrager geworden?
Het is allemaal begonnen met ‘Google Zoeken’ en... ‘Eureka’ ik had het gevonden. Ik ontdekte relatief snel ‘Google Discussiegroepen’, waar mensen over bepaalde onderwerpen met elkaar konden discussiëren. Ik was er heel vroeg bij toen Google Gmail uitbracht om een account op de kop te tikken. Vanaf dat moment volgde ik veel producten die Google lanceerde en probeerde ze uit.

Uiteraard kwam ik tijdens deze ontdekkingstochten ook wel problemen tegen en gelukkig waren er ook enkele Google Discussiegroepen waar men het over die producten kon hebben, een vraag kon stellen, een interessante discussie kon volgen, en ondertussen zaken opsteken.

Dit was oorspronkelijk wel vaak alleen op de Engelstalige discussiegroepen mogelijk. Stilaan kwamen ook de Nederlandstalige ‘Helpgroepen’ en ook daar volgde ik de discussies over de verschillende producten. Vaker en vaker kon ik ook een antwoord geven op vragen die nieuwe gebruikers hadden bij een product.

Op een gegeven moment kreeg ik een mailtje van een Google-medewerker die vroeg of ik geen trusted tester wilde worden om zo nieuwe functies voor de lancering uit te proberen en feedback te geven. Yep, waarom niet hé?

Toen er een nieuwe vorm van Helpforums kwam, kreeg ik weer een mailtje van een Google-medewerker die me hiervan op de hoogte bracht en vroeg of ik geen ‘Topbijdrager’ wilde worden in deze nieuwe Helpforums. Daar ben ik heel graag op in gegaan. En dus...hier zit ik nu nog.

Wat vind je leuk aan het forum?
Ik ben zo enthousiast over de Google-producten en over de dynamiek die achter Google zit, dat ik daar anderen heel graag deelgenoot van maak. En ik vind het leuk om anderen te helpen: het geeft me een goed gevoel als ik iemand op het goede spoor kan zetten om tot een probleemoplossing te komen. Ik haal veel plezier uit de positieve reacties van gebruikers die met hun vraag geholpen worden. Ik kreeg al wel eens een “Johny, jij bent mijn held”,  maar het gewone “Dank je wel, door uw reactie is mijn probleem opgelost” scoort bij mij nog altijd goed. Dit blijft de grootste drijfveer.

Uiteraard ben ik heel tevreden dat ik hierbij de steun krijg van de andere Topbijdragers en de Google medewerkers. En de titel ‘Topbijdrager’ is ook wel een motiverend element om door te gaan.

Daarnaast blijft het forum voor mij een plaats van geven en nemen. Ik leer nog altijd bij door mij te verdiepen in het zoeken naar oplossingen, door inbreng van andere gebruikers, door inbreng van andere Topbijdragers.

Wat is je favoriete Google-product?
Het meest maak ik gebruik van Gmail, maar door samenhang tussen de verschillende producten zijn ze net allemaal interessant. Vanuit Agenda krijg je een bericht in je Gmail om je aan een afspraak te herinneren. In Gmail kan je een bericht aan je Takenlijst toevoegen. Je kan ook in Gmail van een bericht een document maken dat onmiddellijk in je Google Docs wordt opgeslagen. In Docs kan je alles delen met wie je wilt op de manier die je wilt, gewoon als kijker of iemand ook een document, spreadsheet of presentatie laten bewerken.

Vanwege de samenhang tussen de verschillende producten gaat mijn aandacht ook sterk uit naar Google Apps. Ik was er als de kippen bij toen dit product door Google op de markt werd gebracht. Je kan e-mailadressen aanmaken met je eigen domeinnaam, maar het hosten gebeurt allemaal via Google en je hebt geen eigen servers nodig. Je kan een agenda aanmaken die je enkel binnen je domein laat zien, je kan sites maken die je binnen je domein deelt met bepaalde groepen van gebruikers en in die sites kan je ook weer documenten tonen en delen met wie je wil. Nu kan men met een Google Apps account ook alle andere Google producten gebruiken. Kortom, een geweldig product.

Afgelopen september ben je naar de internationale bijeenkomst van Topbijdragers in het Googleplex te Mountain View geweest. Kun je hier wat meer over vertellen?
Dat Google dit mogelijk maakte was een enorme treffer. Dit was echt buiten alle verwachtingen, gewoon daar aanwezig zijn was al bijzonder. Wat me sterk is opgevallen is de aanwezigheid van zovele jonge Google-medewerkers en het enthousiasme en dynamiek die ze aan de dag leggen. Daar zoveel gelijkgestemden van over heel de wereld te ontmoeten is wel heel bijzonder.

De kennismaking met de Nederlandstalige Google-medewerkers en hun inzet om het voor ons daar zo interessant, gemakkelijk en prettig mogelijk te maken mag hier ook wel eens gemeld worden. De ontmoeting met de andere Topbijdragers die ik enkel van de forums bij (gebruikers)naam kende was heel hartelijk. De gezichten achter de namen te zien en die andere mens in de bijdrager leren kennen. Samen gezellig een pint drinken en ook eens over andere zaken praten dan over de Google producten.

Wat is het belangrijkste advies dat je een gebruiker zou willen geven?
Probeer alle producten eens uit en je zal versteld staan van wat er allemaal mogelijk is. Het kan niet op.
Bij elk product is een heel uitgebreide ‘Help’. Maak daar gebruik van, want in de helpartikelen vind je heel wat informatie over het product en maakt dat je veel meer uit het product zal halen. Het voorkomt ook dat je een vraag op het forum zal stellen omdat je daar vaak al een antwoord kan vinden en sneller op je wenken wordt bediend.

Als je dan toch een vraag hebt, dan ben je welkom op het forum en iedere Topbijdrager zal zijn best doen om een antwoord te geven.


Gepost door Jantien te West, het Google Team

Chrome voor Android

Sinds Google Chrome in 2008 werd gelanceerd, is het voor miljoenen mensen de belangrijkste manier geworden om op internet te gaan. Om ervoor te zorgen dat je ook onderweg de beste browse-ervaring kunt hebben, introduceren we Chrome voor Android Beta voor telefoons en tablets met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Net als de desktopversie is Chrome voor Android Beta gericht op snelheid en eenvoud. Natuurlijk zitten er synchronisatiemogelijkheden in, zodat je jouw eigen, persoonlijke browser gewoon mee kan nemen onderweg.

Snelheid
Met Chrome voor Android kun je online zoeken, navigeren en browsen met Chrome-snelheid. Scrollen door websites gaat net zo snel als je je vingers kan bewegen. En als je zoekt, worden de belangrijkste zoekresultaten al op de achtergrond geladen terwijl je typt, waardoor sites meteen verschijnen. Vanuit de Chrome omnibox kun je zowel snel zoeken als direct naar sites gaan. 

Eenvoud
Chrome voor Android is niet zomaar de mobiele variant van de webversie, maar helemaal speciaal gebouwd voor mobiele apparaten. Tabs bijvoorbeeld zijn aangepast zodat ze op een klein telefoonscherm net zo goed werken als op een tabletscherm.


De juiste link aanklikken op een smartphone kan een, laten we zeggen, niet al te beste ervaring zijn - zeker als er een aantal links in een lijst staat. Link Preview in Chrome voor Android zoomt automatisch in op links zodat het makkelijker wordt om de juiste te kiezen en aan te klikken.

En net als bij de desktopversie is Chrome voor Android gebouwd met gebruikersprivacy in het achterhoofd: daarom is het mogelijk om incognito te browsen en zijn er duidelijk privacy-instellingen (klik op het menu-icoon, ‘Instellingen’ en ‘Privacy’).


Aanmelden en synchroniseren
Heb je Chrome op je desktop helemaal gepersonaliseerd met bladwijzers en persoonlijke voorkeuren? Chrome voor Android maakt het mogelijk om je eigen browser mee te nemem op je mobiele apparaat. Als je je aanmeldt bij Chrome op je Androidtoestel, kun je

  • Openstaande tabs bekijken: de tabs die op je computer (waarop je ook bij Chrome was aangemeld) open waren, staan ook op je telefoon of tablet
  • Slimmere suggesties krijgen: automatisch aanvullen en webgeschiedenis wordt ook gesynchroniseerd, waardoor je minder hoeft te typen
  • Bladwijzers synchroniseren: bezoek je favoriete websites waar je ook bent.

De Beta-versie van Chrome voor Android wordt in de loop van de komende dagen beschikbaar in Android Market voor telefoons en tablets met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Op dit moment nog niet overal, maar wel in Nederland en België!


Topbijdrager Gerben




Na een dagje nagedacht te hebben over het verzoek dacht ik: Waarom ook niet?