Posts

Posts uit oktober, 2013 tonen

Google introduceert Hot Searches in Nederland

Als je wilt weten wat de populairste onderwerpen op internet zijn, kun je een beroep doen op Google Trends voor een overzicht van de meest voorkomende zoekopdrachten. En vanaf vandaag kun je ook zien welke onderwerpen in Nederland een piek in populariteit doormaken. De nieuwe functie Hot Searches biedt je elke dag opnieuw een kijk op wat Nederlanders momenteel het meeste bezig houdt.
Als je Google Trends bezoekt, krijg je een overzicht te zien van de snelst stijgende zoekopdrachten in de afgelopen dagen. Sommige van deze onderwerpen zijn vrijwel overal ter wereld populair, zoals de Oscar-uitreiking of internationale sportwedstrijden. De meeste ‘trending topics’ hebben echter een meer regionaal karakter. De afgelopen dagen haalden het KNMI, Verliefd op Ibiza en Feyenoord onze lijst met populairste zoekopdrachten. De storm zorgde er maandag voor dat mensen massaal zochten op Schiphol, om te kijken of hun vlucht wel zou vertrekken.
Google Trends maakt gebruik van wiskundige formules om data over zoekopdrachten te analyseren en onderwerpen uit te lichten die een opleving in populariteit beleven. Onze technologie brengt zoekopdrachten onder in clusters. Zo worden zoekopdrachten voor Ajax automatisch gegroepeerd met voetbal. We zoeken daarbij naar populaire onderwerpen die een significante stijging in populariteit vertonen.
Daarnaast kun je elke mogelijke zoekterm invoeren om interessante trends te identificeren. Heb je iets bijzonders gevonden, of zie je mogelijkheden voor verbetering? Dan horen we graag van je! Om deze reden tref je onderaan elke pagina van Google Trends de optie "Feedback verzenden" aan.
Veel plezier met het spotten van trends!
Gepost door Mark Jansen namens Google Nederland

Het Torentje toegevoegd aan Google Street View

De Nederlandse premier geeft via Street View een kijkje in zijn kantoor. Dit betekent dat het mogelijk is om een virtuele wandeling te maken in het Torentje, de Trêveszaal, de Statenzaal, de Blauwe Zaal en de centrale hal van Binnenhof 19. 

Het was eerder al mogelijk om op deze manier een aantal Nederlandse musea te bezoeken. Eerder stelden onder meer het Witte Huis, het Canadese parlement en het kantoor van de Belgische premier in de Wetstraat 16 de deuren open voor het publiek.

Afbeelding van de Trêveszaal

In het Torentje is sinds 1982 de werkkamer van de minister-president gehuisvest. De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de (rijks)ministerraad. De Trêveszaal en de ernaast gelegen Statenzaal worden ook gebruikt voor officiële ontvangsten. De Blauwe Zaal wordt door adviseurs van de minister-president gebruikt als vergaderruimte. De centrale hal van Binnenhof 19 is bekend van de persconferenties die de minister-president hier met enige regelmaat geeft. Je leest hier meer over de verschillende gebouwen van het Binnenhof.

Wil je meer weten over bijzondere Street View-locaties, klik dan hier.
Een overzicht van overheidsgebouwen en residenties in Street View staat hier.
Gepost door Mark Jansen namens Google Nederland

Tropenmuseum introduceert online collectie op Google Cultural Institute


Vandaag voegt het Google Cultural Institute een online expositie toe van het Tropenmuseum over het bijzondere Batak-boek: De Grote Pustaha, een boek vol kennis en magie uit Noord-Sumatra, Indonesië. Naast deze online expositie zijn er nog ruim 2400 objecten van het Tropenmuseum te zien.

In de online expositie De Grote Pustaha wordt het verhaal verteld over een topstuk uit de collectie van het Tropenmuseum. Dit is het oudste en grootste bekende Batak-wichelboek ter wereld. Dit ‘toverboek’ uit de 18e eeuw is altijd omgeven geweest van een geheimzinnige sfeer. Het zou vol staan met gevaarlijke magische formules en bezweringen in een taal die alleen voor ingewijden begrijpelijk was. Inmiddels is bekend dat dit soort boeken vooral kennis- en aantekenboeken waren van Batak-medicijnmannen. De online expositie De Grote Pustaha gaat vooral in op de verzamelgeschiedenis en het gebruik van Batak-wichelboeken. Daarnaast geeft deze manier van online exposeren de unieke mogelijkheid om het boek ook daadwerkelijk in te zien.

Een groot aantal van de andere nieuwe collecties die wij vandaag toevoegen aan het Google Cultural Institute, hebben te maken met mode en ontwerp door de eeuwen heen. Bijvoorbeeld de expositie van het Textile Museum uit Canada. Met veel hoogtepunten, waaronder een kimono uit Japan, een cape uit Polynesië en een prachtig jasje uit Griekenland. Als je meer houdt van juwelen, dan zijn er ook nieuwe tentoonstellingen van het Italiaanse La Venaria Reale en Paleis van Versailles.

Collecties van musea en archieven uit de hele wereld worden via het Google Cultural Institute voor publiek beschikbaar gemaakt. Hieronder is ook een stijgend aantal Nederlandse musea, zoals het Gemeentemuseum, Van Gogh Museum en Anne Frank Huis. Bezoekers kunnen meer dan 48.000 kunstwerken bekijken en in totaal 118 exposities online bezoeken. Niet alleen kunnen bezoekers informatie opvragen over de kunstwerken en inzoomen, ook kunnen zij persoonlijke galerijen maken en die delen met hun vrienden, familie of studiegenoten.

Nu ook muziek verkrijgbaar via Google Play in Nederland



Stel je het eens voor: je treft een leuk nummer op je computer aan en voegt het toe aan je muziekbibliotheek. Vervolgens is de track direct beschikbaar op je telefoon en tablet en klaar om beluisterd te worden. Zonder dat je met kabels hoeft te stoeien of iets moet synchroniseren. Dit is nu mogelijk, want vandaag beleeft Google Play Music zijn Nederlandse introductie. Deze dienst biedt je de mogelijkheid om je muziekcollectie op internet onder te brengen en nieuwe muziek aan te schaffen. Je kunt ook voor een All Access-abonnement kiezen, zodat je naar alle muziek in de enorme Google Play-collectie kunt luisteren, vanaf elke computer en elk mobiel apparaat.

Google Play Music biedt je de mogelijkheid om tot 20.000 nummers uit je muziekcollectie gratis op internet op te slaan, zodat je ernaar kunt luisteren vanaf je smartphone, tablet of computer. Je treft er ook een muziekwinkel aan met meer dan 18 miljoen tracks van alle grote platenmaatschappijen en duizenden onafhankelijke labels. Zo kun je jouw muziekcollectie steeds verder uitbouwen. 

En wat je ook zeker eens moet proberen, is onze nieuwe muziekdienst All Access. Als je een maandabonnement neemt, krijg je onbeperkte toegang tot een enorme verzameling muziek die je op alle mogelijke apparaten kunt beluisteren. En het mooie is dat je al deze nummers kunt ‘vastpinnen’, zodat ze op je telefoon of tablet beschikbaar blijven als je offline bent of je even geen internetverbinding hebt.

All Access biedt je de mogelijkheid om een nieuw persoonlijk radiostation te creëren op basis van alle nummers, artiesten en groepen waar je gek op bent. Zonder advertenties. Daarnaast kun je aanbevelingen raadplegen van ons team van experts of nieuwe muziek ontdekken door op genre te zoeken. Op het tabblad “Nu luisteren” zie je in één oogopslag al je favoriete artiesten en radiozenders, zodat je er direct naar kunt luisteren zodra je jouw persoonlijke muziekbibliotheek opent.

Je kunt All Access nu een maand op proef nemen. Daarna betaal je slechts 7,99 euro per maand. Het normale tarief voor gebruikers die zich aanmelden na 15 november 2013 bedraagt 9,99 euro per maand, met een gratis proefperiode van 30 dagen.

Met de introductie van de nieuwe muziekdienst wordt Google Play nog meer een ultieme bestemming voor online entertainment, een plek waar je al je favoriete apps, games, boeken en muziek kunt vinden, zodat je ervan kunt genieten op je smartphone of tablet met Android en ze kunt delen met vrienden en familie.

Sami Valkonen, Head of International Music Partnerships, Google Play