Posts

Posts uit maart, 2014 tonen

Google maakt Nederlandse grondwet online beschikbaar

Google heeft vandaag in samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk de originele Nederlandse Grondwet van 1814 toegankelijk gemaakt voor het grote publiek in de unieke online expositie 200 jaar Grondwet. Dit jaar wordt gevierd dat op zaterdag 29 maart 2014 de Nederlandse Grondwet precies 200 jaar bestaat. Voor het eerst zijn alle documenten gezamenlijk digitaal beschikbaar gemaakt in een online expositie van het Google Cultural Institute.

Historisch overzicht van documenten
Naast dit document zijn acht andere belangrijke documenten te zien in de expositie: Inlijving bij Frankrijk (1810), Proclamatie 1813, Grondwet 1815, Scheiding Nederland en België (1839), Grondwet 1848, Grondwet 1917, Grondwet 1922 en het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden (1954).




De expositie werd online gebracht door onder meer journaliste Sandra Schuurhof, Sybrand van Haersma Buma, Frederik Willem graaf Van Hogendorp en Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De voorvaders van graaf Van Hogendorp en Van Haersma Buma ondertekenden in 1814 de grondwet.


Grondwetten wereldwijd toegankelijk maken
Rogier Klimbie, hoofd beleid Google Benelux: "Wij vinden het belangrijk grondwetten breder toegankelijk te maken. Om die reden hebben we vorig jaar het Constitute-project opgezet, een website die 189 grondwetten doorzoekbaar maakte. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Nederlandse grondwet maakt ons Cultural Institute het nu ook mogelijk voor alle Nederlanders, scholieren en onderzoekers de Nederlandse documenten over de grondwet online te bekijken. Met dank aan de goede samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité."


Achtergrond viering 200 jaar Grondwet
De Nederlandse Grondwet is na de Amerikaanse de oudste nog bestaande Grondwet ter wereld. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft dit bijzondere en feestelijke moment uitgekozen om die dag zijn tweede nationale evenement te organiseren, het Grondwet Festival. Het Nationaal Comité doet dit samen met het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk en de gemeente Den Haag.

Gepost door Mark Jansen, hoofd communicatie Google Benelux

Google Media Tools nu ook in het Nederlands beschikbaar

Journalisten maken reeds gebruik van het internet en de tools van Google om nieuws te brengen, gegevens te visualiseren en hun vertelvaardigheden te verbeteren. Om journalisten overal ter wereld in staat te stellen om op nieuwe en boeiende manieren verslag te doen, hebben we Google Media Tools uitgebracht in 16 talen, waaronder het Nederlands.



Media Tools is een centrale bestemming die journalisten van elk ervaringsniveau en met elk specialisme in staat stelt om op meer manieren met hun doelgroep te communiceren. Daarbij kun je gebruikmaken van een breed scala aan hulpmiddelen, van Google Maps tot Google+ en YouTube. Je vindt er ook tips en trucs om technologie een deel van het zware werk van de dagelijkse journalistieke praktijk te laten doen. De website laat daarnaast zien hoe je als journalist een beroep kunt doen op de kracht van internet om een nieuw publiek te bereiken en meer impact te maken.

De komende maanden zullen we meer hulpmiddelen aan Google Media Tools toevoegen, waaronder case studies, tutorials en aanvullende uitleg. We zijn zeer benieuwd naar je feedback!

Gepost door Daniel Sieberg, hoofd Media Outreach bij Google

Chromecast nu ook verkrijgbaar in Nederland

Superhelden, rotsduikers, onbevreesde verslaggevers of popsterren — wat je ook wilt kijken, met Chromecast kun je met de grootste eenvoud je favoriete content vanaf een smartphone, tablet of laptop laten afspelen op het grootste scherm in huis: de televisie. Sinds we Chromecast in de Verenigde Staten introduceerden hebben we ons aanbod uitgebreid met nog meer van je favoriete apps en websites. We hopen dat dit aanbod zal blijven groeien, en stellen ons ten doel om Chromecast naar meer mensen in alle delen van de wereld te brengen. We kunnen nu met trots aankondigen dat Chromecast vanaf vandaag beschikbaar is in nog eens 11 landen: Nederland, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Chromecast biedt ondersteuning voor al je favoriete apps, zoals YouTube, Google Play Movies, Google Play Music en Netflix. We werken daarnaast samen met lokale aanbieders om nog meer boeiende films en televisieprogramma’s naar Chromecast te brengen. Je kunt simpelweg je favoriete content naar je televisie uitzenden (casten), achterover leunen en samen genieten van het kijkplezier op een groot formaat scherm.

plaatjecc.png
Chromecast kun je in een paar minuten instellen, en het apparaat blinkt uit door zijn gebruikseenvoud. Na de installatie kun je op je smartphone, tablet of laptop naar content zoeken en deze naar je televisie uitzenden. Je kunt je mobiele apparaat gebruiken voor het afspelen of pauzeren van content en om het volume te regelen van de muziek die je streamt.

In tegenstelling tot andere streaming-oplossingen biedt Chromecast je de vrijheid om te multitasken. Zo kun je een e-mailbericht verzenden of je sociale netwerken raadplegen terwijl je volgt wat er op het televisiescherm gebeurt. Chromecast werkt in combinatie met een groot aantal platforms, zoals tablets en smartphones met Android, iPads, iPhones, Chrome voor Mac OS en Windows en tal van Chromebooks.

Chromecast wordt met de dag beter. Kort geleden hebben we Chromecast opengesteld voor ontwikkelaars, en in een paar weken tijd hebben zich wereldwijd meer dan 3.000 programmeurs aangemeld om hun apps en websites geschikt te maken voor Chromecast. Binnenkort kun je dus kiezen uit een steeds groter aanbod van televisieprogramma’s, films, video’s, sporten, muziek en games. Wil je op de hoogte blijven van de laatste apps die geschikt zijn voor Chromecast? Surf dan naar deze pagina.

Vanaf vandaag kun je Chromecast aanschaffen via Google Play.

Veel plezier met casten!

Gepost door: Mario Queiroz, vice president product management, Chromecast

Nu ook films beschikbaar via Nederlandse versie van Google Play

Google Play is een centrale bestemming voor digitaal entertainment. Je vindt er al je favoriete, boeken, games, apps en muziek. En je kunt daar in je eentje van genieten of de content met vrienden en familie delen. Vandaag voegen we films toe aan de Nederlandse versie van Google Play. Zo kun je op één locatie terecht voor apps en digitale entertainment voor je smartphone, tablet of computer.

De beste films, van klassiekers tot de laatste kaskrakers
We hebben een fantastisch aanbod van films voor je samengesteld, zodat je je geen seconde hoeft te vervelen. Of je nu geïnteresseerd bent in de allerlaatste films of onvergetelijke klassiekers, op Google Play vind je altijd een boeiende film om te huren of kopen. Hiertoe zijn we een samenwerking aangegaan met grote internationale filmstudio’s als NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony Pictures Home Entertainment, Twentieth Century Fox en Warner Bros en lokale filmdistributeurs. Je kunt al een film huren vanaf 2,99 (SD) / 3,99 (HD).

Hoe het werkt
Vanaf je smartphone of tablet met Android kun je naar films zoeken met de Google Play Store-app en ze direct bekijken in de Google Play Movies-app. Je kunt films ook downloaden naar een mobiel apparaat met Android of iOS, zodat je ze op elk gewenst kunt bekijken, zonder de noodzaak van een internetverbinding. Op internet kun je films vinden en bekijken op de website van Google Play (play.google.com/movies). Via je Google Account kun je de films opvragen via zowel Google Play als YouTube.

Er zijn films beschikbaar tegen uiterst vriendelijke prijzen. Bij de meeste huurfilms heb je 30 dagen de tijd om de film te bekijken. Zodra je met kijken bent begonnen, heb je 48 uur de tijd om hem af te kijken.

Verkoop Nexus toestellen en accessoires via Google Play
Google zal in de loop van deze week via de Google Play Store ook verschillende producten verkopen, waaronder de Nexus 5 en de Nexus 7.

Gepost door Ben Serridge, product manager voor Google Play Movies