Posts

Posts uit oktober, 2016 tonen

Nederlandse Google Doodle eert Antoni van Leeuwenhoek

We hebben vandaag een primeur! De allereerste Nederlands geanimeerde Doodle is vandaag te zien op de zoekpagina van Google. De Doodle gaat over Antoni van Leeuwenhoek, ook wel ‘de vader van de microbiologie’ genoemd. De wetenschapper ontdekte bacteriën, is de uitvinder van de hoogste kwaliteit van microscopen en behoort tot de top drie van Nederlandse wetenschappers aller tijden. Zonder twijfel iemand die een eigen Doodle animatie verdient.

antoni-van-leeuwenhoeks-384th-birthday-5116176595156992-hp.gif

Deze Doodle heeft niet alleen een Nederlands tintje omdat het over een Nederlander gaat, de animatie is ook ontworpen door een Nederlander, namelijk Google Doodle artiest Gerben Steenks. De animatie zal te zien zijn in zestig verschillende landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Japan, Zuid-Korea en Mexico. Daar zijn we dus best een beetje trots op!

Gerben Steenks: "Ik koos ervoor om een geanimeerde Doodle te maken die de ‘voor en na’ ervaring toont die Antoni van Leeuwenhoek had - kijken door een microscoop en een verrassende nieuwe wereld zien".


Meer informatie over Google Doodles is hier te vinden.

Gepost door: Cindy Penders, hoofd communicatie Google Nederland

Google vergroot inzet op duurzame energie in Nederland met nieuw energieproject

Vandaag hebben we bekendgemaakt dat we samen met drie toonaangevende Nederlandse ondernemingen - AkzoNobel, DSM en Philips - een uniek samenwerkingsverband aangaan om gezamenlijk elektriciteit in te kopen van duurzame energieprojecten. Onderdeel hiervan is een eerste overeenkomst voor inkoop van elektriciteit die wordt opgewekt door het Windpark Krammer. Dit windpark is ontwikkeld door twee coöperaties met in totaal 4.000 leden in de provincie Zeeland en het eiland Goeree-Overflakkee. Met dit initiatief kunnen we onze Europese datacenters voorzien van nog meer schone energie. Vorige maand publiceerden we al nieuws over vergelijkbare Scandinavische initiatieven.


Het is de eerste keer dat in Nederland een groep multinationals samenwerkt met burgers, waarbij in feite de consumenten de leverancier zijn en de bedrijven de afnemer. Samen met AkzoNobel, DSM en Philips zullen we in totaal 0,35 TWh per jaar afnemen van Windpark Krammer zodra het windpark in 2019 in bedrijf wordt genomen. Deze overeenkomst is essentieel voor de financiering van het windpark en voor het realiseren van de duurzaamheidsambities van alle vier de multinationals.

Ons Nederlandse datacenter zal voor 100% gebruik maken van duurzame energie
Onze doelstelling is om al onze datacenters voor de volle honderd procent gebruik te laten maken van schone energie. Dit is de tweede keer dat we een overeenkomst ondertekenen voor de afname van duurzame energie in Nederland. In 2014 maakten we bekend dat we alle energie zullen afnemen die wordt opgewekt door een nieuw windpark in Delfzijl dat gebouwd is door Eneco. Dankzij deze overeenkomst zijn 19 nieuwe windturbines geïnstalleerd. Ons datacenter in Eemshaven, dat later dit jaar zal worden geopend, zal daarmee volledig op schone energie draaien.
Samenwerking voor de lange termijn
Samen met AkzoNobel, DSM en Philips hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar kansen binnen de energiemarkt. Onze samenwerking vertegenwoordigt een nieuwe aanpak waarbij bedrijven in Nederland de handen in elkaar slaan en samen deelnemen aan een overeenkomst voor de inkoop van duurzame energie.


De grootste inkoper van duurzame energie… en een stimulans voor andere bedrijven
Dit nieuwe samenwerkingsverband sluit aan op onze doelstelling om bij te dragen aan meer gebruik van schone energie wereldwijd. Tot dusver hebben we overeenkomsten getekend voor de afname van bijna 2,5 gigawatt aan duurzame energie. Dit komt overeen met het uit de roulatie nemen van een miljoen auto’s en maakt ons tot ’s werelds grootste inkoper van schone energie, nutsbedrijven buiten beschouwing gelaten.

We hebben daarnaast toegezegd om bijna 2,5 miljard dollar te investeren in wereldwijde projecten rond duurzame energie. Naar onze mening dragen we met deze twee initiatieven bij aan een betere toekomst voor iedereen. Met het realiseren van deze indrukwekkende mijlpalen zijn we gemotiveerder dan ooit om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Gepost door: Francois Sterin, directeur Google Global Infrastructure

Churandy Martina komt met Google in actie voor online beveiliging en privacy


Wie had dat gedacht: Olympisch sprinter Churandy Martina is stiekem best een computernerd. Hij is veel op internet te vinden, loopt soms met meerdere smartphones rond en is zeer geïnteresseerd in privacy en beveiliging. In zijn omgeving is Churandy zelfs geregeld degene die voor technische helpdesk speelt als een computer of telefoon even hapert.

Niet voor niets vraagt Google samen met Churandy vandaag aandacht voor online privacy en veiligheid. Dat is hard nodig ook: uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders het gevoel heeft nu minder controle te hebben over online privacy dan vijf jaar geleden.



Nog meer cijfers: 95 procent van de Nederlanders gebruikt meer dan één wachtwoord bij verschillende internetdiensten (goed nieuws), maar 68 procent van de Nederlanders verandert zijn of haar wachtwoord nagenoeg nooit (slecht nieuws).

Om internetgebruikers bewust te maken van het belang hun privacy en beveiliging goed te regelen, hebben we vannacht in de Grote Marktstraat in Den Haag een tijdelijke atletiekbaan aangelegd, waar voorbijgangers hun online veiligheid in topconditie kunnen brengen.

Langs de baan in Den Haag staan coaches, die voorbijgangers wijzen op de Google Beveiligingscheck en de Google Privacycheck. Daarmee kun je als Google-gebruiker in een paar minuten je instellingen nalopen, controleren of je niet per ongeluk ergens bent vergeten uit te loggen en veiligere inlogmethodes kiezen, zoals authenticatie in twee stappen.

Zodra je de baan hebt gelopen, kun je op het podium op de foto met Churandy. Hij heeft ook een medaille voor je. Blij.



De actie van Google en Churandy valt samen met de laatste dag van Alert Online, een campagne waarbij overheid en bedrijfsleven zich inzet om Nederland digitaal veiliger te maken. Eigenlijk nemen we samen dus een eindsprint (heb je 'm?).

Amsterdamse tech hub TQ officieel geopend

TQ, het nieuwe onderkomen voor technologische startups, is vandaag officieel geopend door Minister President Mark Rutte. In het gebouw kunnen snelgroeiende startups elkaar ontmoeten en samenwerken. Geïnteresseerde startups kunnen zich aanmelden voor een plek in het gebouw aan de Bloemenmarkt in Amsterdam.


In het TQ zijn onder meer samenwerkingsruimtes, kantoren voor de nieuwe startup bewoners, innovatielabs, een web development school en een publiek cafe. Gasten kunnen een diversiteit aan tech-gerelateerde programmering verwachten, plus een prachtig uitzicht over de stad.




Wereldwijd netwerk
TQ, geiniteerd door The Next Web, heeft tot doel de technologische gemeenschap in de stad en op internationaal niveau te versterken. Google is vanaf het allereerste idee telkens nauw betrokken geweest bij TQ. De tech hub is onderdeel van het Google for Entrepreneurs netwerk. Ondernemers binnen de TQ gemeenschap kunnen mentoring ontvangen van onze lokale Googlers en krijgen toegang tot hoogwaardige programma’s zoals Google Demo Day, ontworpen om kapitaal aan te trekken voor hun bedrijven.
In het netwerk van Google for Entrepreneurs zijn onder meer 40 tech hubs en tech campuses verenigd wereldwijd, bijvoorbeeld in London, Warschau en Berlin. Daarmee krijgen de startups toegang tot een sterk wereldwijd netwerk met 125 landen. Want als startup communities samenwerken, kunnen ze nog meer betekenen voor ondernemers.


Bruisende startup scene
We zijn zelf 18 jaar geleden begonnen in een garage en vinden het belangrijk om ondernemerschap te stimuleren. Community programma’s zijn essentieel voor het opbouwen van sterke ecosystemen. De komst van TQ in Amsterdam is daarom een belangrijke stap in de ontwikkeling van Amsterdam’s bruisende startup scene. Er is nu een plek waar de startup community van Amsterdam en startups uit heel Nederland zich kunnen verenigen, waar ondernemers kunnen leren, verbinden, en bedrijven ontstaan die de wereld zullen veranderen. Want online zijn is belangrijk, maar persoonlijk contact en het uitwisselen van ervaringen soms nog meer.


Gepost door: James van Thiel, Director of Strategic Partnerships, Google

CBS onderzoek: 50.000 bedrijven vormen kern Nederlandse interneteconomie

Van alle Nederlandse bedrijven heeft 64% geen website. Vooral ZZP’ers zijn vaak niet aanwezig online; bijna 70% van de zelfstandigen. Tegelijkertijd telt Nederland ruim 50 duizend bedrijven die voornamelijk via internet hun omzet behalen, zoals webshops, online diensten en internetgerelateerde ICT-bedrijven. Dat is 3 procent van de bedrijven in Nederland. CBS identificeert deze groep als de kern van de interneteconomie in een nieuw onderzoek met big data van Dataprovider.

Uit de eerste onderzoeksresultaten van de big data analyse van de interneteconomie blijkt dat van de 1,5 miljoen Nederlandse bedrijven in 2015 ruim een derde een website had. De meesten gebruiken hun website echter niet actief, maar als informatievoorziening.
De bedrijven die wèl van internet afhankelijk zijn voor hun bedrijfsvoering zijn in dit onderzoek gerekend tot de kern van de interneteconomie. Dit zijn webshops, online diensten en internetgerelateerde ICT-bedrijven.


Positieve bijdrage internet aan Nederlandse economie
Wij hechten veel waarde aan de interneteconomie, het creëert groei en banen. Maar dan moet er natuurlijk wel een duidelijk beeld zijn hoe groot de economische waarde in Nederland is. Daar was nog geen betrouwbare, gedegen meetmethode voor. Door de samenwerking tussen Dataprovider en het CBS is het nu mogelijk om hier inzicht in te krijgen. Google heeft dit onderzoek mede mogelijk gemaakt.

Nederland doet het op digitaal vlak goed, maar om dat succes te bestendigen zullen we onder meer digitale vaardigheden breed moeten bevorderen. Ook het stimuleren van ondernemerschap en het creëren van een echte uniforme markt zijn van groot belang.

Daar is overigens primair een rol voor het bedrijfsleven en wij doen ook veel. De bedrijven die tot de interneteconomie worden gerekend waren vorig jaar goed voor 345 duizend banen en dit aantal groeit. Ook in de toekomst moeten we van de juiste vaardigheden verzekerd zijn. Google investeert daarom onder meer in gratis codeerlessen voor scholieren. Ook organiseren we de Digitale Werkplaats, workshops door het hele land en online traningen waarbij ondernemers de juiste digitale vaardigheden kunnen leren om online zaken te doen en daarmee groei te realiseren. Hier is nog veel winst te behalen; van alle zzp’ers heeft bijna 70% geen eigen website.

Natuurlijk speelt ook de overheid een belangrijke rol en wij zien dat de Nederlandse overheid een voortrekkersrol speelt, onder meer met beleid om startups te stimuleren en het zetten van een duidelijk kader voor innovaties.
Met het onderzoeksinstrument dat door het CBS is ontwikkeld zal periodiek gemeten kunnen worden hoe de omvang van de interneteconomie zich ontwikkeld. Wij hopen dat, door de inspanningen van zowel de overheid als het bedrijfsleven, de interneteconomie verder zal groeien en Nederland digitaal een van de frontrunners zal blijven.


Gepost door: Pim van der Feltz, Country Manager Google Nederland

Google is hoofdpartner van Alert Online

Cybersecurity is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Tijdens de twee weken durende campagne Alert Online, die vandaag begint, zetten overheid en bedrijfsleven zich in om Nederland digitaal veiliger te maken. Pim van der Feltz, Country Director Google Nederland, legt uit waarom Google dit jaar één van de hoofdpartners van Alert Online is.

De economie en infrastructuur van Nederland is inmiddels sterk afhankelijk van een veilig internet. Veilig het internet gebruiken is daarom cruciaal. Wij zien dat veel mensen daar nog niet alle beschikbare gereedschappen voor gebruiken.

Bij Google is online veiligheid een topprioriteit. We versleutelen bijvoorbeeld al onze data, zodat alleen degenen die dat mogen toegang hebben. Er zijn ook dingen die je als individuele internetgebruiker kunt doen om veiliger te internetten.

Een voorbeeld is het instellen van tweestaps-authenticatie. Dat zorgt ervoor dat als je inlogt op bijvoorbeeld Gmail je niet alleen je wachtwoord moet invoeren, maar ook een cijfercode die je ontvangt op je mobiele telefoon. Mocht iemand je wachtwoord hebben onderschept, dan zijn je e-mails nog steeds veilig, omdat diegene de cijfercode niet heeft.



Mijn account
Bij Google leggen we onze gebruikers helder uit wat ze nog meer kunnen doen om hun data veilig en privé te houden. Dat doen we onder meer via Google Mijn account. Je kunt daar de Beveiligings- en Privacycheck doorlopen, zodat je online in topconditie bent. De Privacycheck geeft je bijvoorbeeld complete controle over welke gegevens Google van je bewaart en anderen van je kunnen zien.

We zien dat lang niet alle internetgebruikers weten hoe je veiliger kunt internetten. Daarom doen we vol mee aan Alert Online. Ik hoop dat door Alert Online meer internetgebruikers veel bewuster omgaan met het internet en dat we zo een volgende stap zetten richting een veiliger internet.


Pim van der Feltz, Country Director Google Nederland